Klimaatfile downloaden

  • Gebouwsimulatie

De klimaatbestanden import wizard zorgt met een stapsgewijze invoerwijze, dat je gemakkelijk klimaatbestanden kan importeren. Het is mogelijk klimaatbestanden van het KNMI in te lezen. Een klimaatbestand die in Vabi Elements kan worden ingelezen moet alle klimaatdata bevatten. In de onderstaande tabel worden de weerstations uit Nederland weergegeven waarvan de klimaatfiles geschikt zijn om in Vabi Elements in te lezen. Ook is het mogelijk zogenaamde EPW-bestanden in te lezen. EPW klimaatbestanden bestaan in twee versies: een versie voor energieberekeningen en een versie voor comfortberekeningen. Let dus op welk soort berekening je wenst te maken en wat voor type klimaatfile hierbij hoort.

Ook interessant: Importeren van klimaatfiles

 

2

Download de uurgegevens binnen Nederland

Je kunt de uurgegevens van jou gekozen plaats binnen van de website van het KNMI downloaden. Hier kun je ook kiezen voor de gewenste periode.

3

Download uurgegevens van klimaatfiles over de hele wereld

Je kunt uurgegevens van plekken over de hele wereld downloaden bij EnergyPlus (gratis) of Meteonorm (betaald)

4

Selecteer bestand

Je vind de klimaatimport wizard bij Projectgegevens-Omgeving Na de wizard te hebben opgeroepen, verschijnt bovenstaand venster genaamd Klimaatbestanden import wizard. In stap 1 geef je op welke klimaatbestand je wilt importeren. Als er een juist bestand geselecteerd is, kan er op Volgende geklikt worden.

Het bestand moet een geldig klimaat bestand zijn (.txt of .epw file).
Zorg dat de map waarin het klimaatbestand staat eerst is uitgepakt.

5

Eigenschappen

In deze stap kun je de naam opgeven van je klimaatbestand. Deze zal ook gebruikt worden in het lijstje met klimaatbestanden waaruit je kunt kiezen in Elements.

Geeft ook de startdag en einddag op.

Klimaatbestanden zijn vaak langer dan één jaar. Je kunt hier ook kiezen om de periode in te korten en slechts een deel van het klimaatbestand in te lezen.

6

Resultaat

Wanneer je op Gereed klikt is het klimaatbestand toegevoegd. Je vindt deze terug


Terug naar de Wizards