Ruimte sjablonen toewijzen

De tabel Eigenschappen-Ruimten weergeeft een lijst met de ruimten die in het project aanwezig zijn en wordt automatisch gegenereerd op basis van de getekende ruimten in de geometrie.

De ruimtesjablonen Ruimte-eisenGebruik – Bouwkundig – Afgiftesysteem – Tapwater – Galm die als default zijn ingesteld bij het invoeren, zijn op dit moment toegewezen aan alle ruimten. Je kunt eenvoudig de gekoppelde sjablonen van de ruimten wijzigen.

Meerdere ruimten tegelijkertijd wijzigen

Wanneer je in de lijst een ruimte selecteert, zal deze ruimte ook in het geometrie-hulpscherm worden geselecteerd. Dit werkt ook andersom, waarbij je een ruimte in het geometrie-hulpscherm kunt selecteren, en deze ook in de ruimtelijst wordt geselecteerd.

Selecteer de ruimte in de selectiekolom (waar de muis zich bevindt in de onderstaande afbeelding). Je selecteert meerdere ruimten, door CTRL ingedrukt te houden of in de selectiekolom je muis ingedrukt te houden naar beneden of boven te slepen.

Wanneer je meerdere ruimten geselecteerd hebt in de lijst of in het geometrie-hulpscherm (CTRL ingedrukt) pas je deze in een keer allemaal tegelijk aan met Wijzig op selectie.

Ruimtestatus wijzigen

De ruimtestatus is een optionele functie die je als gebruiker kan helpen met het definiëren van diverse ruimten. De ruimtestatus is de gekleurde ruit aan het begin van een regel van een ruimte in de tabel. Deze instelling staat standaard op rood. Door dubbel te klikken op de ruit, wijzig je de status van de ruimte in een andere kleur. je kunt de ruimtestatus bijvoorbeeld als volgt gebruiken:

Exporteer naar Excel

Exporteer eenvoudig de ruimtelijst naar Excel.

Auto nr.

Met deze functie kun je de ruimten in de tabel automatisch nummeren. Er komt dan een viercijferig getal te staan onder de kolom “Nr”; 0001, 0002, 0003 etc.

Let op: Hij nummert alleen de ruimten zonder nummer. Als je dus alle ruimten opnieuw wenst te nummeren dient je eerst het ruimtenummer van alle ruimten te legen.

De functie autonummer nummert de ruimten op volgorde van invoer. Dat wil zeggen dat de laatst getekende ruimte het hoogste ruimtenummer krijgt.

Auto naam

Met deze functie kun je de ruimten in de tabel automatisch een naam geven. De naam wordt dan gegenereerd op basis van de onder Algemeen gedefinieerde gebruiksfunctie en type van de ruimte, welke in het ruimtesjabloon Gebruik, gekoppeld aan de ruimte, gedefinieerd is.

Let op: Hij geeft alleen de ruimten zonder een naam een ruimtenaam. Als je dus alle ruimten opnieuw wenst te benoemen dien je eerst de ruimtenamen van alle ruimten te legen.

Ruimte berekenen

Standaard worden alle ruimten doorgerekend. Je kunt ook aangeven wanneer er bepaalde ruimten niet meegerekend hoeven te worden.

Wanneer je een ruimte niet laat meerekenen in je warmteverlies berekening, krijgt deze ruimte de ruimtetemperatuur die bij het sjabloon ruimte-eisen is ingevuld en is gekoppeld aan de ruimte.
Wanneer je een ruimte niet laat meerekenen in je gebouwsimulatie berekening wordt er een spiegelende/adiabatische randvoorwaarde gebruikt. Er gaat dan geen warmtestroom door de wand (adiabatisch), dit is dan net of de aangrenzende ruimte elk uur precies dezelfde temperatuur heeft als de ruimte die je wel doorrekent (spiegelend).

Lees meer over het bewerken van de ruimte-eigenschappen.

Terug naar Eigenschappen