Ruimte sjablonen toewijzen

De tabel Eigenschappen-Ruimten weergeeft een lijst met de ruimten die in het project aanwezig zijn en wordt automatisch gegenereerd op basis van de getekende ruimten in de geometrie.

De ruimtesjablonen Ruimte-eisenGebruik – Bouwkundig – Afgiftesysteem – Tapwater – Galm die als default zijn ingesteld bij het invoeren, zijn op dit moment toegewezen aan alle ruimten. Je kunt eenvoudig de gekoppelde sjablonen van de ruimten wijzigen.

 

Meerdere ruimten tegelijkertijd wijzigen

Wanneer je in de lijst een ruimte selecteert, zal deze ruimte ook in het geometrie-hulpscherm worden geselecteerd. Dit werkt ook andersom, waarbij je een ruimte in het geometrie-hulpscherm kunt selecteren, en deze ook in de ruimtelijst wordt geselecteerd.

Selecteer de ruimte in de selectiekolom (waar de muis zich bevindt in de onderstaande afbeelding). Je selecteert meerdere ruimten, door CTRL ingedrukt te houden of in de selectiekolom je muis ingedrukt te houden naar beneden of boven te slepen.

Wanneer je meerdere ruimten geselecteerd hebt in de lijst of in het geometrie-hulpscherm (CTRL ingedrukt) pas je deze in een keer allemaal tegelijk aan met Wijzig op selectie.

Ruimtestatus wijzigen

De ruimtestatus is een optionele functie die je als gebruiker kan helpen met het definiëren van diverse ruimten. De ruimtestatus is de gekleurde ruit aan het begin van een regel van een ruimte in de tabel. Deze instelling staat standaard op rood. Door dubbel te klikken op de ruit, wijzig je de status van de ruimte in een andere kleur. je kunt de ruimtestatus bijvoorbeeld als volgt gebruiken:

Exporteer naar Excel

Exporteer eenvoudig de ruimtelijst naar Excel.

Ruimte berekenen

Standaard worden alle ruimten doorgerekend. Je kunt ook aangeven wanneer er bepaalde ruimten niet meegerekend hoeven te worden.

Wanneer je een ruimte niet laat meerekenen in je warmteverlies berekening, krijgt deze ruimte de ruimtetemperatuur die bij het sjabloon ruimte-eisen is ingevuld en is gekoppeld aan de ruimte.
Wanneer je een ruimte niet laat meerekenen in je gebouwsimulatie berekening wordt er een spiegelende/adiabatische randvoorwaarde gebruikt. Er gaat dan geen warmtestroom door de wand (adiabatisch), dit is dan net of de aangrenzende ruimte elk uur precies dezelfde temperatuur heeft als de ruimte die je wel doorrekent (spiegelend).

Lees meer over het bewerken van de ruimte-eigenschappen.


Terug naar Eigenschappen