(Hulp)lijn tekenen

Met de functie lijn tekenen, kun je (hulp)lijn tekenen of een lijn opsplitsen, zodat je vervolgens meer punten kunt verplaatsen of meer ruimten kunt creëren.

Tip: Splitsen onder een hellend dak

De plek van je cursor heeft invloed op het splitsen. Je kan staan op een lijn of op een vlak. Sta je op een vlak, dan splits je langs meerdere lijnen én kan je naar boven splitsen. Handig voor ruimten met hellende daken.

Splitsen langs een lijn

Splitsen via een vlak

Ruimte splitsen langs hulplijnen

Teken eerst een hulplijn in een vlak om hierlangs vervolgens de ruimte te splitsen. Bekijk de onderstaande video’s hoe je dit doet.

  1. Klik in de menubalk op de functie ruimte splitsen in het venster ruimten bewerken.
  2. Klik in de tekening op het lijn of vlak, waarlangs je de ruimte wilt splitsen. Dit lijnsegment kun je met de functie lijn tekenen gegenereerd hebben.

Ruimten samenvoegen

Met deze functie kun je twee ruimten samenvoegen tot één ruimte.

  1. Klik in de menubalk op de functie ruimten samenvoegen in het venster ruimten bewerken.
  2. Klik in de tekening op de ruimte die je wenst samen te voegen met een andere ruimte. Deze ruimte wordt nu blauw geaccentueerd en de ruimten die niet met deze ruimte samengevoegd kunnen worden, worden nu verborgen.
  3. Klik op een van de ruimten welke je samen wilt voegen met de zojuist geselecteerde ruimte. De ruimten zullen nu samengevoegd worden.


Terug naar Geometrie