EPA NTA 8800
Downloads

Hier vind je al je downloads die nodig zijn voor EPA

Downloads

Vabi EPA

Download hier de meest recente versie van Vabi EPA voor zowel energieprestatie en BENG berekeningen als voor maatwerkadvies.

Om EPA te gebruiken heb je een licentie nodig. Deze download je op het Klantportaal. Bekijk deze online help pagina voor uitleg over activeren. Voor maatwerkadvies is een aparte licentie nodig.
Om te kunnen oefenen voor het examen kunt u contact opnemen met uw cursusbureau voor een cursuslicentie. Scroll verder voor het downloaden van de examenversie Vabi EPA.

Licentie 2024

EPA Licentie

Vanaf medio februari 2024 staat de licentie klaar in het klantportaal. Download en activeer de licentie 2024 vóór maandag 1 april. Hiermee kun je Vabi EPA blijven gebruiken tot je wordt uitgenodigd voor het nieuwe platform.

Het klantnummer kun je terugvinden in Vabi EPA, via het menu Update, Licentie. Op de derde regel staat het lidnummer, om in te loggen vul je nog een 0 in achter het lidnummer om er een klantnummer van te maken.

 

Examenversie

Vabi EPA versie 10.0 voor examens

Vanaf 1 juli 2023 wordt versie 10.0 gebruikt door de examenbureaus. Hiernaast kun je versie 10.0.1 downloaden om te oefenen voor het examen.

Om EPA te gebruiken heb je een licentie nodig. Om te kunnen oefenen voor het examen kunt u contact opnemen met uw cursusbureau voor een cursuslicentie.

Vervangen oude registraties

Wil je een registratie vervangen die tussen 1 juni 2022 en 1 juli 2023 met versie 9 geregistreerd is? Dan moet je deze met versie 9 vervangen. Je kunt hier versie 9.3.1 downloaden.

Wil je een registratie vervangen die voor 1 juni 2022 met versie 8 geregistreerd is? Dan moet je deze met versie 8 vervangen. Je kunt hier versie 8.11.2 downloaden.

Voor versie 8.11.2 is het noodzakelijk om de registratietool te vervangen. Download deze apart, pak de zip uit en kopieer het bestand naar de program files van versie 8.11.2. Neem contact op met Service & Support om je hierbij te helpen.

(i) Tot slot wordt bij de onderste knop uitgelegd hoe je 2 versie naast elkaar kunt registreren, of neem contact op met onze support medewerkers om je daarbij te helpen.

 

Voorbeeldprojecten

Voorbeeldprojecten

Om je te helpen met het wennen aan de software leveren we een voorbeeldproject mee. Hiermee kun je alvast spelen met de software, zonder dat je alles eerst moet invoeren.

De map met voorbeeld epa-bestanden die je direct vanuit de software kunt openen bevat:

 • BENG: 3 voorbeelden voor een aanvraag omgevingsvergunning (een NOM eengezinswoning, een utiliteitsgebouw en een Woongebouw i.c.m. de appartementen)
 • Bestaande bouw basisopname:  2 voorbeelden
 • MWA: 3 maatwerkadvies voorbeelden
 • Vabi voorbeeldexamen Woning detail – Energie neutrale hoekwoning Oost

In de map zit naast de epa-bestanden

 • Voorbeeld energielabel bij BENG appartement (PDF)
 • Vabi voorbeeldexamen (PDF): ingevuld opnameformulier passend bij het epa-bestand.
 • BENG: afbeelding bij voorbeeldbestand woongebouw (png)
 • MWA case woningbouw (png)
 • BENG Utiliteit rapportage (xlsx) voorbeeldrapportage voor aanvraag omgevingsvergunning
 • Voorbeeldrapportages MWA (maatwerkadvies) (docx)

Webinars

Voorbeeldexamen & Webinars

Begin juli hebben we een voorbeeldexamen voor Utiliteit uitgewerkt in een nieuwe software introductie webinar. Het voorbeeldexamen (opnameformulier en invoerbestand) kun je downloaden op de pagina van de webinar.


Om te kunnen oefenen delen we hier een voorbeeldexamen,  bestaande uit een opnameformulier en .epa bestand.

 • Vabi voorbeeldexamen Woning detail – Energie neutrale hoekwoning Oost

Op donderdag 7 januari hebben we dit voorbeeldexamen in een software introductietraining ingevuld. Klik hiernaast om deze webinar terug te kijken.

Labelverschuivingen door NTA 8800

In Vabi Assets Energie (sinds versie 6.50) is een indicatie opgenomen van de EP 2 score per woning. Hierin is het effect van de 5% lager uitpakkende resultaten nog niet in verwerkt. Op dit moment zal de voorspelling daarom te rooskleurig uitpakken.

We hebben daarom een correctie doorgevoerd voor de Excel, waarmee je met een eenvoudige export uit Vabi Assets Energie direct een indicatie krijgt van de eventuele labelverschuivingen op jouw voorraad. Een nieuwe versie van de Excel sheet met de nieuwe labelklassen kun je hier downloaden.

SLA & Licentie voorwaarden

Elke dag is Vabi bezig om haar service voor klanten te optimaliseren. Soms doen we daarom aanpassingen in onze service om de samenwerking nog beter te laten verlopen. Hiernaast vind je de laatste licentieovereenkomst en de bijlagen zoals genoemd in de licentieovereenkomst overzichtelijk terug.

Oude EPA-U en EPA-W

Oude EPA-U 3.52 (uit 2018) voor EIA 2023 maatwerkadvies en oude EPA-W Nader Voorschrift (NV) uit 2020 voor warmtebehoefte voor de EPV regeling conform BRL 9500-05.

Maak je een maatwerkadvies waarvoor je in 2023 EIA aanvraagt, hier kun je de oude versie 3.52 downloaden.
Voor nieuwe EIA aanvragen kun je EPA NTA 8800 maatwerkadvies software gebruiken! Zie EIA energielijst 2024, hoofdstuk 3 paragraaf G.

Maak je EPV berekeningen, dan kun je hier Nader Voorschrift versie EPA-W 6.60 downloaden.

Bètaversie 0.10

Download hier de bètaversie van Vabi EPA. Hierin zitten de methodiek wijzigingen voor de NTA 2023 en een aantal mooie, nieuwe functies voor het maatwerkadvies, zoals de terugverdientijden berekenen en een eerste versie van de Word rapportage. Voor alle adviseurs is dit ook de versie om te gebruiken als je wilt zien wat de effecten zijn van de komende NTA 8800 wijzigingen voor het jaar 2023. Bekijk hier sneak preview van een aantal nieuwe functionaliteiten.

Je kunt bestanden uit de bètaversie 0.10 niet terug openen in versie 9.3. Als je voor 1 juli wilt registreren, start dan altijd in versie 9.3.

Op 13 april gaf Vabi een update webinar voor de bètaversie. Die kun je hier terugkijken. We behandelen daarin de wijzigingen van de NTA 8800 : 2023 en het maatwerkadvies (ongeveer bij 26:55).