EPA NTA 8800
Downloads

Hier vind je al je downloads die nodig zijn voor EPA

Downloads

Vabi EPA 11.0

Download hier de meest recente versie van Vabi EPA voor zowel energieprestatie en BENG berekeningen als voor maatwerkadvies. Vorige versie 10.2.3 kun je hieronder downloaden, zie Herlabelen en vervangen.

Om EPA te gebruiken heb je een licentie nodig. Bekijk deze online help pagina voor uitleg over activeren in de nieuwe Klantportaal. Voor maatwerkadvies is een aparte licentie nodig.
Om te kunnen oefenen voor het examen kunt u contact opnemen met uw cursusbureau voor een cursuslicentie. Scroll verder voor het downloaden van de examenversie Vabi EPA.

Herlabelen en vervangen oude registraties

Vanaf 1 juli 2024 is het noodzakelijk om voor herlabelen te kiezen voor het meerekenen van later aangebrachte verbeteringen ten opzichte van een eerder geregistreerd energielabel, zonder dat de energieadviseur het gebouw opnieuw bezoekt. Lees hier meer over herlabelen en vervangen.

Wil je een registratie vervangen of herlabelen die tussen 1 juli 2023 en 1 juli 2024 met versie 10 geregistreerd is? Dan moet je deze met versie 10 vervangen. Je kunt hier versie 10.2.4 downloaden.

Wil je een registratie herlabelen of vervangen die tussen 1 juni 2022 en 1 juli 2023 met versie 9 geregistreerd is? Dan moet je deze met versie 9 vervangen. Je kunt hier versie 9.3.1 downloaden.

Registraties die voor 1 juni 2022 met versie 8 geregistreerd zijn, kunnen niet meer herlabeld worden. Alleen eventueel vervangen van geconstateerde fouten is nog mogelijk.  Voor vervangen kun je versie 8.11.2 hier downloaden. NB! Voor versie 8.11.2 is het noodzakelijk om de registratietool te vervangen. Download deze apart, pak de zip uit en kopieer het bestand naar de program files van versie 8.11.2. Neem contact op met Service & Support om je hierbij te helpen.

Tot slot wordt bij de onderste knop uitgelegd hoe je 2 versie naast elkaar kunt registreren, of neem contact op met onze support medewerkers om je daarbij te helpen.

Examenversie

Vabi EPA versie 11.0 voor examens

Vanaf 1 juli 2024 wordt versie 11.0 gebruikt door de examenbureaus. Hiernaast kun je versie 11.0 downloaden om te oefenen voor het examen.

Om EPA te gebruiken heb je een licentie nodig. Om te kunnen oefenen voor het examen kunt u contact opnemen met uw cursusbureau voor een cursuslicentie.

Voorbeeldprojecten

Voorbeeldprojecten

Om je te helpen met het wennen aan de software leveren we een voorbeeldproject mee. Hiermee kun je alvast spelen met de software, zonder dat je alles eerst moet invoeren.

De map met voorbeeld epa-bestanden die je direct vanuit de software kunt openen bevat:

 • BENG: 3 voorbeelden voor een aanvraag omgevingsvergunning (een NOM eengezinswoning, een utiliteitsgebouw en een Woongebouw i.c.m. de appartementen)
 • Bestaande bouw basisopname:  2 voorbeelden
 • MWA: 3 maatwerkadvies voorbeelden
 • Vabi voorbeeldexamen Woning detail – Energie neutrale hoekwoning Oost

In de map zit naast de epa-bestanden

 • Voorbeeld energielabel bij BENG appartement (PDF)
 • Vabi voorbeeldexamen (PDF): ingevuld opnameformulier passend bij het epa-bestand.
 • BENG: afbeelding bij voorbeeldbestand woongebouw (png)
 • MWA case woningbouw (png)
 • BENG Utiliteit rapportage (xlsx) voorbeeldrapportage voor aanvraag omgevingsvergunning
 • Voorbeeldrapportages MWA (maatwerkadvies) (docx)

Webinars

Voorbeeldexamen & Webinars

Begin juli hebben we een voorbeeldexamen voor Utiliteit uitgewerkt in een nieuwe software introductie webinar. Het voorbeeldexamen (opnameformulier en invoerbestand) kun je downloaden op de pagina van de webinar.


Om te kunnen oefenen delen we hier een voorbeeldexamen,  bestaande uit een opnameformulier en .epa bestand.

 • Vabi voorbeeldexamen Woning detail – Energie neutrale hoekwoning Oost

Op donderdag 7 januari hebben we dit voorbeeldexamen in een software introductietraining ingevuld. Klik hiernaast om deze webinar terug te kijken.

Licentie 2024

EPA Licentie

Vanaf medio februari 2024 staat de licentie klaar in het klantportaal. Download en activeer de licentie 2024 vóór maandag 1 april. Hiermee kun je Vabi EPA blijven gebruiken tot je wordt uitgenodigd voor het nieuwe platform.

Het klantnummer kun je terugvinden in Vabi EPA, via het menu Update, Licentie. Op de derde regel staat het lidnummer, om in te loggen vul je nog een 0 in achter het lidnummer om er een klantnummer van te maken.

 

Bètaversie 0.11

Download hier de bètaversie van Vabi EPA. Hierin zitten de methodiek wijzigingen voor de NTA 2024. Voor alle adviseurs is dit ook de versie om te gebruiken als je wilt zien wat de effecten zijn van de komende NTA 8800 wijzigingen voor het jaar 2024. Je kan hier de wijzingen van de NTA 2024 teruglezen.

Je kunt bestanden uit de bètaversie 0.11 niet terug openen in versie 10. Als je vóór 1 juli wilt registreren, start dan altijd in versie 10.

Labelverschuivingen door NTA 8800

In Vabi Assets Energie (sinds versie 6.50) is een indicatie opgenomen van de EP 2 score per woning. Hierin is het effect van de 5% lager uitpakkende resultaten nog niet in verwerkt. Op dit moment zal de voorspelling daarom te rooskleurig uitpakken.

We hebben daarom een correctie doorgevoerd voor de Excel, waarmee je met een eenvoudige export uit Vabi Assets Energie direct een indicatie krijgt van de eventuele labelverschuivingen op jouw voorraad. Een nieuwe versie van de Excel sheet met de nieuwe labelklassen kun je hier downloaden.

SLA & Licentie voorwaarden

Elke dag is Vabi bezig om haar service voor klanten te optimaliseren. Soms doen we daarom aanpassingen in onze service om de samenwerking nog beter te laten verlopen. Hiernaast vind je de laatste licentieovereenkomst en de bijlagen zoals genoemd in de licentieovereenkomst overzichtelijk terug.

Oude EPA-U en EPA-W

Oude EPA-U 3.52 (uit 2018) voor EIA 2023 maatwerkadvies en oude EPA-W Nader Voorschrift (NV) uit 2020 voor warmtebehoefte voor de EPV regeling conform BRL 9500-05.

Maak je een maatwerkadvies waarvoor je in 2023 EIA aanvraagt, hier kun je de oude versie 3.52 downloaden.
Voor nieuwe EIA aanvragen kun je EPA NTA 8800 maatwerkadvies software gebruiken! Zie EIA energielijst 2024, hoofdstuk 3 paragraaf G.

Maak je EPV berekeningen, dan kun je hier Nader Voorschrift versie EPA-W 6.60 downloaden.