De afmetingen van de leidingen kunnen zelf worden ingevoerd of vanuit een databank worden ingelezen.

Algemeen

• Omschrijving [tekst]

Hier kan de omschrijving van de leidingafmeting ingegeven worden.

• Codering [tekst]

Unieke codering voor de leidingafmeting, bijvoorbeeld de bestelcodering.

• Leverancier [getal]

Oproepen van het scherm Adresgegevens opdrachtgevers en leveranciers.

• Fabrikaat [keuze]

Fabrikaat leiding- of kanaalmateriaal.

• Zoekgebied [keuze]

Voorwaarden waaraan de leidingafmetingen moeten voldoen. Er is de keuze uit:

• Ideaal;
      • Gunstig;
      • Ongunstig.

Eigenschappen

• Soort (Leidingnet) [keuze]

Soort toegepast leiding. Er is keuze uit:

• Precisie NEN 1894;
      • Naadloos st./vlam NEN 2323;
      • Koperen pijp NEN-EN 1057;
      • PVC pijp;
      • St.draad DIN 2440;
      • St.draad NEN 3257 gasbuis;
      • Polybuteen H-buis;
      • Zacht polyetheen (ZPE);
      • Hard polyetheen (HPE);
      • Vernet polyetheen (VPE);
      • Polypropeencopolymeer (PPH);
      • Polybuteen (PB);
      • ABS (Durapipe);
      • Multicon (Multicon);
      • Unipipe (UNICOR);
      • Pe XB-AL-PE (Mepla);
      • Raupink (REHAU);
      • PP-R/GF7/E (ERIKS);
      • PP-RP/GF7/E (ERIKS);
      • PP-R/GFO/E (ERIKS);
      • Overig.
  • Afmeting [mm]

Vaste afmeting van het beschouwde leidingdeel.

• Wanddikte [mm

Wanddikte van het leidingdeel. Wordt gebruikt voor de omrekening van de binnenmaten naar de buitenmaten.

• Wandruwheid x 10-^5 [x 10-^5 m

Wandruwheid van het leidingdeel. Wanneer 0.25 mm de wandruwheid van de leiding is, is de in te vullen waarde van 25.

Databank

• Databank inlezen [button]

Selecteren van producten uit de databanken van leveranciers. Door op deze knop te klikken kunnen er twee dingen gebeuren:

• Er volgt een overzicht met productgegevens. Daarna kunnen hieruit afmetingen één voor één uit de productdatabank gehaald en toegevoegd worden aan de project databank;
      • Als er geen productgegevens zijn wordt een selectiescherm opgestart.
  • Databank wegschrijven [button]

Door op deze knop te klikken kan men gegevens wegschrijven naar een eigen databank die men zelf een naam kan geven. Het is niet mogelijk om gegevens van een fabrikaat in de meegeleverde productdatabank te wijzigen.

Luchtkanalen
De afmetingen van de kanalen kunnen zelf worden ingevoerd of vanuit een databank worden ingelezen.

Algemeen

• Omschrijving [tekst]

Hier kan de omschrijving van het kanaal ingegeven worden.

• Codering [tekst]

Unieke codering voor het kanaal, bijvoorbeeld de bestelcodering.

• Leverancier [getal]

Oproepen van het scherm Adresgegevens opdrachtgevers en leveranciers.

• Fabrikaat [keuze]

Fabrikaat kanaalmateriaal.

• Zoekgebied[keuze]

Voorwaarden waaraan de leidingafmetingen moeten voldoen. Voor luchtkanalen wordt de verdeling aangehouden zoals aangegeven in ISSO-publicatie 17, deel 1, figuur 1 op pagina 17. Er is de keuze uit:

• Ideaal: er mogen alleen rechthoekige kanalen worden gekozen die binnen de zwarte hokjes liggen;
      • Gunstig: er mogen alleen rechthoekige kanalen worden gekozen die binnen de grijze hokjes liggen;
      • Ongunstig; materiaal is bijvoorbeeld moeilijk te leveren, voor luchtkanalen dat alle diameters en alle A- en B-maten gekozen mogen worden

Eigenschappen

• Soort [keuze]

Soort toegepast kanaal. Er is keuze uit:

• Naadloze kanalen; Staal;Naadloze kanalen; Aluminium; Naadloze kanalen; Kunststof;
      • Spiraal gefelste kanalen; Verzinkt staal;Spiraal gefelste kanalen; Roestvast staal;
      • Met langsnaad gefelste kanalen; Verzinkt staal;Met langsnaad gefelste kanalen; Roestvast staal;
      • Steenachtige kanalen; Metaal;Steenachtige kanalen; Kunststof;
      • Flexibele kanalen; Metaal;Flexibele kanalen; Kunststof;
      • Instortkanaal;
      • Overig.
  • Vorm [tekst]

Vorm van het kanaaldeel. Keuze uit:

• Rond;
      • Rechthoekig;
      • Ovaal.
  • Afmeting A en B [tekst]

Vaste afmetingen A en B van het beschouwde kanaaldeel. Als bij vorm gekozen is voor rond, hoeft alleen afmeting A opgegeven te worden. Bij rechthoekige en ovale kanalen moeten zowel de afmetingen A als afmeting B worden opgegeven.

• Wanddikte [mm]

Wanddikte van het kanaaldeel. Wordt gebruikt voor de omrekening van de binnenmaten naar de buitenmaten.

• Wandruwheid x 10-^5 [m]

Voor kanalen geldt dat als er gekozen is voor inwendig isolatie moet de wandruwheid van het inwendige isolatiemateriaal worden opgegeven. De lucht stroomt namelijk niet langs de metalen of kunststof wand, maar langs het isolatiemateriaal. ISSO-publicatie 17 tabel 5.1 geeft voor de wandruwheid van inwendig geïsoleerde kanalen 0.25 mm als richtwaarde. Dit geeft dus een in te vullen waarde van 25.

Databank

• Databank inlezen [button]

Selecteren van producten uit de databanken van leveranciers. Door op deze knop te klikken kunnen er twee dingen gebeuren:

• Er volgt een overzicht met productgegevens. Daarna kunnen hieruit afmetingen één voor één uit de productdatabank gehaald en toegevoegd worden aan de project databank;
      • Als er geen productgegevens zijn wordt een selectiescherm opgestart.
  • Databank wegschrijven [button]

Door op deze knop te klikken kan men gegevens wegschrijven naar een eigen databank die men zelf een naam kan geven. Het is niet mogelijk om gegevens van een fabrikaat in de meegeleverde productdatabank te wijzigen.

Tapwater

De afmetingen van de leidingen kunnen zelf worden ingevoerd of vanuit een databank worden ingelezen.

Algemeen

• Omschrijving [tekst]
    Hier kan de omschrijving van de afmeting ingegeven worden.
  • Codering [tekst]
    Unieke codering voor de afmeting, bijvoorbeeld de bestelcodering.
  • Leverancier [getal]
    Oproepen van het scherm Adresgegevens opdrachtgevers en leveranciers.
  • Fabrikaat [keuze]
    Fabrikaat leiding- of kanaalmateriaal.
  • Zoekgebied [keuze]
    Voorwaarden waaraan de leidingafmetingen moeten voldoen. Er is de keuze uit:
    • Ideaal;
    • Gunstig;
    • Ongunstig.
Eigenschappen
  • Soort [keuze]
    Vaste afmeting van het beschouwde leidingdeel.
      • Precisie NEN 1894;
      • Draad / naadloos vlam;
      • Koperen pijp NEN 2200;
      • PVP pijp;
      • Polyetheen ZPE 25/30;
      • Polyetheen (HPE 50);
      • Gietijzeren pijp 2.0;
      • Gietijzeren pijp 2.5;
      • Polypropyleen PPR;
      • Polyetheen PE;
      • Overig.
  • Afmeting [mm]
    Vaste afmeting van het beschouwde leidingdeel.
  • Wanddikte [mm]
    Wanddikte van het leiding- of kanaaldeel. Wordt gebruikt voor de omrekening van de binnenmaten naar de buitenmaten.
  • Wandruwheid x 10-^5 [x 10-^5 m]
    Wandruwheid van het leidingdeel. Wanneer 0.25 mm de wandruwheid van de leiding is, is de in te vullen waarde van 25.
  • Lambda materiaal [W/mk]
    Isolatiewaarde van het materiaal van de leiding (benodigd voor de wachttijdenberekening)
  • DH-factor opbouw
  • DH-factor inbouw
    De DHw,70 _factor is een maat die aangeeft hoe de verhouding is van de warmte welke doorgegeven wordt naar de volgende leiding en hoeveel warmte naar de omgeving uitstraalt. Volgens Isso55 kunnen dit de waarden uit de tabel II.1 zijn.
Databank

Databank inlezen [button]
Selecteren van producten uit de databanken van leveranciers. Door op deze knop te klikken kunnen er twee dingen gebeuren:

• Er volgt een overzicht met productgegevens. Daarna kunnen hieruit afmetingen één voor één uit de productdatabank gehaald en toegevoegd worden aan de project databank;
  • Als er geen productgegevens zijn wordt een selectiescherm opgestart.

Databank wegschrijven [button]
Door op deze knop te klikken kan men gegevens wegschrijven naar een eigen databank die men zelf een naam kan geven. Het is niet mogelijk om gegevens van een fabrikaat in de meegeleverde productdatabank te wijzigen.

Gasleiding

De afmetingen van de leidingen kunnen zelf worden ingevoerd of vanuit een databank worden ingelezen.

Algemeen

• Omschrijving [tekst]
    Hier kan de omschrijving van de afmeting ingegeven worden.
  • Codering [tekst]
    Unieke codering voor de afmeting, bijvoorbeeld de bestelcodering.
  • Leverancier [getal]
    Oproepen van het scherm Adresgegevens opdrachtgevers en leveranciers.
  • Fabrikaat [keuze]
    Fabrikaat leidingmateriaal.
  • Zoekgebied [keuze]
    Voorwaarden waaraan de leidingafmetingen moeten voldoen. Er is de keuze uit:
    • Ideaal;
    • Gunstig;
    • Ongunstig.
Eigenschappen

• Soort [keuze]

Soort toegepast leiding. Er is keuze uit:

• Afmeting [mm]
    Vaste afmeting van het beschouwde leidingdeel.
  • Wanddikte [mm]
    Wanddikte van het leidingdeel. Wordt gebruikt voor de omrekening van de binnenmaten naar de buitenmaten.
  • Wandruwheid x 10-^5 [x 10-^5 m]
    Wandruwheid van het leidingdeel. Wanneer 0.25 mm de wandruwheid van de leiding is, is de in te vullen waarde van 25.
Databank

• Databank inlezen [button]
    Selecteren van producten uit de databanken van leveranciers. Door op deze knop te klikken kunnen er twee dingen gebeuren:

• Er volgt een overzicht met productgegevens. Daarna kunnen hieruit afmetingen één voor één uit de productdatabank gehaald en toegevoegd worden aan de project databank;
      • Als er geen productgegevens zijn wordt een selectiescherm opgestart.
  • Databank wegschrijven [button]
    Door op deze knop te klikken kan men gegevens wegschrijven naar een eigen databank die men zelf een naam kan geven. Het is niet mogelijk om gegevens van een fabrikaat in de meegeleverde productdatabank te wijzigen.

Hemelwater, vuilwater

De afmetingen van de leidingen kunnen zelf worden ingevoerd of vanuit een databank worden ingelezen.

Algemeen

• Omschrijving [tekst]

Hier kan de omschrijving van de leidingafmeting ingegeven worden.

• Codering [tekst]

Unieke codering voor de leidingafmeting, bijvoorbeeld de bestelcodering.

• Leverancier [getal]

Oproepen van het scherm Adresgegevens opdrachtgevers en leveranciers.

• Fabrikaat [keuze]

Fabrikaat leiding- of kanaalmateriaal.

• Zoekgebied [keuze]

Voorwaarden waaraan de leidingafmetingen moeten voldoen. Er is de keuze uit:

• Ideaal;
      • Gunstig;
      • Ongunstig.

Eigenschappen

• Soort (Hemelwater, vuilwater) [keuze]

Soort toegepaste leiding. Er is keuze uit:

• PVC NEN 7045;
      • PE NEN 7045;
      • ABS NEN 7012;
      • PPC BRL-K 449/02;
      • Verzinkt staal NEN 7041;
      • Gietijzer NEN 7062;
      • Overig.
  • Afmeting [mm

Vaste afmeting van het beschouwde leidingdeel.

• Wanddikte [mm

Wanddikte van het leidingdeel. Wordt gebruikt voor de omrekening van de binnenmaten naar de buitenmaten.

• Wandruwheid x 10-^5 [x 10-^5 m

Wandruwheid van het leidingdeel. Wanneer 0.25 mm de wandruwheid van de leiding is, is de in te vullen waarde van 25.

Databank

• Databank inlezen [button]

Selecteren van producten uit de databanken van leveranciers. Door op deze knop te klikken kunnen er twee dingen gebeuren:

• Er volgt een overzicht met productgegevens. Daarna kunnen hieruit afmetingen één voor één uit de productdatabank gehaald en toegevoegd worden aan de project databank;
      • Als er geen productgegevens zijn wordt een selectiescherm opgestart.
  • Databank wegschrijven [button]

Door op deze knop te klikken kan men gegevens wegschrijven naar een eigen databank die men zelf een naam kan geven. Het is niet mogelijk om gegevens van een fabrikaat in de meegeleverde productdatabank te wijzigen.