Resultaten
Resultatenscherm
Knop rekenen
Als een object geopend is en doorgerekend kan worden, zijn enkele resultaten links onderin te zien. Als je invoer wijzigt, dan worden deze meegenomen in de berekening nadat het scherm met OK of Enter wordt bevestigd. Je kunt de knop rekenen gebruiken, om direct na het wijzigen van een veld de resultaten te zien.
Controle resultaten
Afhankelijke van de bouwfase (aanvraag omgevingsvergunning, oplevering nieuwbouw en bestaande bouw), worden de resultaten getoetst, zie ook de afbeelding hieronder wanneer welke eis relevant is. Dat is voor een woongebouw anders dan voor een appartement in een woongebouw. En voor woningbouw – bestaande bouw zijn er geen eisen, maar wordt wel gekeken of de warmtebehoefte (WB) van de woning aan de Standaard voldoet.
De EP 1 wordt getoetst aan de BENG1, indien van toepassing.
De EP 2 wordt getoetst aan de BENG2, indien van toepassing.
De EP 3 wordt getoetst aan de BENG3, indien van toepassing.
De TOjuli (max) wordt getoetst aan de TOjuli eis, indien van toepassing.
De berekende labelklasse wordt weergegeven.
De warmtebehoefte (WB) wordt voor woningen bestaande bouw getoetst aan de Standaard.
EP indicatoren
Object - Resultaten
Met Vabi EPA worden volgens de NTA 8800 drie energieprestatie indicatoren berekend en voor woningen ook een risico op temperatuuroverschrijding.
- EP1 geeft de berekende energiebehoefte per jaar in kWh/m2 gebruiksoppervlak.
- EP2 is het berekende primair fossiel energiegebruik per jaar in kWh/m2 gebruiksoppervlak.
- EP3 is het berekende aandeel hernieuwbare energie in procenten.
- TOjuli, max is een inschatting van het risico op oververhitting bij woningen.
Na invoer van de benodigde gegevens zijn deze te zien in het resultatenscherm van het object. Rechts van de energieprestaties, worden eventuele eisen getoond.
Tijdens het bewerken van een object of een rekenzone kun je direct zien hoe de energieprestatie indicatoren veranderen als je de invoer wijzigt.
In de afbeelding hieronder kun je zie hoe de EP-2 lager wordt als je een kwaliteitsverklaring toepast voor de PV-panelen.
BENG-eisen
Aan nieuwbouw worden eisen gesteld, de BENG-eisen: Bijna EnergieNeutrale Gebouwen.
- BENG-1 is de maximale energiebehoefte per jaar in kWh/m2 gebruiksoppervlak.
In BENG-1 zit zowel de energiebehoefte voor verwarming, als voor koeling. Hierbij wordt gekeken naar de gebouwschil waarin de verhouding glas en dichte gevel van belang is, evenals de mate van isolatie en kierdichting en de aanwezigheid van koudebruggen. Om de energiebehoefte te beperken is niet alleen isolatie van belang, maar ook het samenspel van de genoemde onderdelen, de ligging en de vorm van een gebouw (verhouding verliesoppervlak ten opzichte van gebruiksoppervlak). BENG 1 gaat over al deze facetten. Het ventilatiesysteem speelt in de NTA 8800 geen rol meer in BENG-1 er wordt gerekend met een ‘neutraal’ ventilatiesysteem. De energiebehoefte invullen kan met hernieuwbare of fossiele energie. - BENG-2 is het maximale primair fossiel energiegebruik per jaar in kWh/m2 gebruiksoppervlak.
Dit omvat het energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwater en ventilatoren. Voor utiliteit telt ook verlichting, bevochting en ontvochtiging (indien aanwezig) mee. Als er PV-panelen, of andere hernieuwbare energiebronnen zijn, dan wordt de daarmee opgewekte energie van het primair fossiel energiegebruik afgetrokken. - BENG-3 is het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.
Dit wordt bepaald door de hernieuwbare energie te delen door het totaal van de hernieuwbare energie en primair fossiel energiegebruik.
Publicaties
BENG-1 correctie geometrie verhouding
De BENG-1 kan gecorrigeerd worden voor de compactheid van het gebouw, dat is de verhouding van het verliesoppervlak van het object (Als) en het gebruiksoppervlak (Ag). Deze correctie is per gebruiksfunctie weer anders. De software rekent automatisch de juist BENG-1 eis uit, afhankelijk van de Als/Ag verhouding. Deze verhouding vind je daarom ook terug in het resultatenscherm.
Meer over het tot stand komen van de BENG-eisen en de BENG-1 correctie kun je lezen in de Kostenoptimaliteitsstudie onder de publicaties hieronder.
Publicaties
.
BENG-1 correctie gebouwmassa
De BENG-1 eis wordt niet alleen gecorrigeerd voor de gebouwvorm (Als/Ag verhouding), maar woongebouwen en eengezinswoningen ook voor de gebouwmassa. In dat geval is de BENG 1 eis minder streng voor een lichtere bouwwijze, de voorgeschreven BENG-1 eis wordt dan met 5 kWh/m2 verhoogd. Deze aangekondigde wijziging van het bouwbesluit 2012 is na te slaan bij de publicaties hieronder.
Alleen woongebouwen en andere woonfunctie (in Vabi EPA: eengezinswoning) krijgen mogelijk deze correctie voor lichtere bouwwijze:
Wanneer wordt de correctie voor een lichtere bouwwijze toegepast? Bij een gebruiksoppervlak gewogen gemiddelde specifieke interne warmtecapaciteit van 180 kJ/m2K of minder. Klik op de afbeelding om te zien welke invoer van gebouwmassa een BENG-1 correctie krijgt en welke niet:
Publicaties
TOjuli max
Naast de BENG-eisen is het ook nodig om bij ontwerp aandacht te hebben voor oververhitting van woningen, daarom is er een indicator TOjuli die het risico op oververhitting weergeeft. Deze indicator heeft alleen voor nieuwbouw woningen (omgevingsvergunning en oplevering) een grenswaarde.
De TOjuli is een indicatiegetal waarmee per oriëntatie het risico op temperatuuroverschrijding wordt bepaald. De TOjuli die je in het resultatenscherm ziet, is de maximale waarde van de berekende oriëntaties. De maatgevende oriëntatie is die oriëntatie waar de maximale waarde optreed. Wil je de TOjuli van alle oriëntaties weten, kijk dan hoe je een rapportage maakt met gedetailleerde resultaten. Zijn er meer rekenzones, dan wordt ook de maatgevende rekenzone aangegeven, dat is de rekenzone waarde de hoogste berekende waarde optreedt.
De TOjuli indicator is alleen een nieuwbouweis voor woningbouw. De berekende waarde wordt echter ook getoond voor oplevering nieuwbouw en bestaande bouw, zodat je ook dan het risico op oververhitting mee kunt nemen in het doorrekenen van varianten.
Aanvullende voorwaarden aan de TO juli eis of niet, wanneer voldoet een woning aan de eis? Klik op de afbeelding hieronder voor een groter exemplaar.
Na overleg met RvO, NEN en ISSO heeft KEGO een FAQ opgesteld voor de bewijslast van voldoende koelcapaciteit bij aanvraag van een omgevingsvergunning (of meldingsplicht). NB! deze bewijslast van voldoende koelcapaciteit geldt niet voor woningen bestaande bouw.
Tot 1 juli 2024 gold dat woningen met actieve koeling automatisch voldoen aan de TOjuli-eis. Er werd voor het energielabel niet gecontroleerd of er voldoende vermogen beschikbaar is. Vanaf 1 juli 2024*(1) geldt er voor woningen met een TOjuli-eis (nieuwbouw) dat rekenzones met actieve koeling*(2) aanvullende voorwaarden gelden om vrijstelling te krijgen als TOjuli, max boven 1,2 ligt en eventuele GTO berekening boven 450 uur komt. Zie ISSO 82.1 6e druk paragraaf 6.6 bij publicaties hieronder. In de 6e druk staan helaas wat kleine afwijkingen in de grenswaarden ten opzichte van de NTA 8800 : 2024. Onze software rekent volgens de NTA 8800. Daarom hieronder de voorwaarden zoals deze in de software gebruikt worden.
- (dynamische) koellast berekening of volgens Bijlage AA uit NTA 8800 herziene versie 2025 (of nieuwer); of
- klein raamoppervlak ten opzichte van gebruiksoppervlak: kleiner dan 0,2; of
- beperkte zontoetreding: meer dan 95%
- zonwering (opties uit het opnameprotocol), of
- g-waarde kleiner of gelijk aan 0,4, of
- beschaduwingsreductiefactor (overstek, belemmering, etc.) kleiner dan 0,67.
Als er een berekening van het koelvermogen gemaakt is, moet je die toevoegen aan het projectdossier (ontvangen van of namens de opdrachtgever). Je hoeft niet te controleren of het geïnstalleerde vermogen van het koelsysteem voldoet aan de berekening van de koelcapaciteit. Je geeft bij Object, Algemeen onder registratiegegevens invoer aan dat er een berekening gemaakt is (waar je ook eventuele GTO berekening kunt invullen, die mogelijkheid blijft bestaan om aan te tonen dat het risico op oververhitting beperkt is, ondanks dat de berekende TOjuli, max hoger is dan de TOjuli-eis.)
Van de maatgevende rekenzone (de rekenzone met de hoogste TOjuli, max) staan de resultaten van de verhouding raamoppervlak / Ag en het percentage met beperkte zontoetreding in het resultatenscherm. Als je een rapportage maakt van Export alle datavelden, dan staat op het laatste tabblad (TO) helemaal achteraan per rekenzone wat de berekende TO per oriëntatie is en de verhouding raamoppervlak / Ag en het percentage met beperkte zontoetreding.
*(1) Er is een overgangsperiode omdat de markt zich onvoldoende heeft kunnen voorbereiden op deze eis, zie website van RvO bij publicaties hieronder.
*(2) Alleen dauwpuntskoeling / adiabatische koeling krijgt geen vrijstelling op de TOjuli eis, ook niet als deze aan de aanvullende voorwaarden voldoet, evenals rekenzones zonder koeling.
Publicaties
GTO berekening
De TOjuli, max is een inschatting van het risico op oververhitting. Een simulatie berekening met Elements gebouwsimulatie kan dit risico specifieker berekenen. Als TOjuli, max de grenswaarde van 1,20 overstijgt, dan mag met gebouwsimulatie een GTO berekening worden gemaakt om aan te tonen dat het risico acceptabel is. De grenswaarde voor de GTO, conform vastgestelde uitgangspunten voor de berekening, is gesteld op 450 uur. Deze uitgangspunten van het bouwbesluit moeten daarbij gevolgd worden. Lees hier hoe je dit in Elements kunt invoeren.
Je maakt dus een GTO berekening van de maatgevende woning, dat is het appartement met de hoogste TO-juli waarde binnen het appartementencomplex. Als de GTO-uren vul je vervolgens in bij alle appartementen binnen dat appartementen complex. Zie de nota van toelichting op Bouwbesluit (zi ook publicaties hieronder):
Het derde lid beschrijft de werkwijze hoe bij woongebouwen waarin binnen een of meerdere woningen de grenswaarde voor oververhitting wordt overschreden. In dat geval moet voor de maatgevende woning met de absoluut hoogst berekende waarde voor oververhitting met een dynamisch rekenmodel worden aangetoond dat binnen die woning het aantal gewogen temperatuuroverschrijdingen maximaal het acceptatieniveau van 450 temperatuuroverschrijdingen (GTO) bedraagt. De veronderstelling daarbij is dat in dat geval ook bij de overige woningen binnen dat woongebouw het aantal overschrijdingsuren acceptabel is.
Publicaties
Maatgevende oriëntatie
Op het resultatenscherm (en op de tegellijst van het object) wordt getoond wat de maatgevende oriëntatie is. De maatgevende oriëntatie is waar de hoogste TOjuli berekend wordt. Op die manier is inzichtelijk waar je eventueel zonwerende maatregelen kunt treffen om het risico op oververhitting te verlagen. Zijn er meerdere rekenzones, dan kun je op de tegellijst van de rekenzones de TOjuli, max en de maatgevende oriëntatie per rekenzone terug vinden.
Labelklasse
Het energielabel voor utiliteit wordt gebaseerd op de EP2. Daarin zijn eventuele gebiedsmaatregelen (energie maatregelen op gebiedsniveau: EMG) meegenomen. Meestal zijn dit kwaliteitsverklaringen voor externe warmtelevering (stadsverwarming) of koudelevering, maar dat kan ook een warmtepomp met bron zijn met een EMG verklaring.
Bij woningbouw daarentegen, worden gebiedsmaatregelen niet meegenomen in het energielabel. Het primair fossiel energieverbruik (EP2) wordt nog een keer uitgerekend, maar dan met forfaitaire waarden waar een EMG kwaliteitsverklaring is toegepast. Het energielabel voor woningen wordt gebaseerd op de score voor de EP2 EMG forf. (primair fossiel energieverbruik), zie publicaties hieronder voor staatscourant en de Omgevingsregeling (§ 5.1.2. Energielabels).
Publicaties
Aanvullende informatie uit het beleidsboek, zie publicaties hieronder:
4.3 Bouwjaar bepalend bij ontbreken geldig energielabel of energie-index
Indien op de voor het verzoek geldende peildatum een geldig energielabel of energie-index ontbreekt of als de geldigheidsduur van het energielabel is verstreken dan bepaalt het bouwjaar van de woning het aantal punten.
4.4 Monumenten
Voor rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten gelden in afwijking van andere woningen geen minpunten voor de energielabels E, F, en G en daaraan gelijkgestelde energie-indexen en bouwjaren. De puntentoekenning bedraagt dan, in afwijking van bovenstaande tabellen, 0 punten.
Publicaties
WWS punten: Overgangsrecht kleine woningen (2024)
Archief: Inijkingsstudie energielabels Utiliteit
Archief: Inijkingsstudie energielabels Woningbouw
.
CO2 uitstoot
De CO2-emissiecoëfficiënten voor aardgas, biomassa en stookolie zijn gebaseerd op de ‘Nederlandse lijst van energiedragers en standaard CO2-emissiefactoren’, januari 2018 van RvO, waarbij een correctie plaatsgevonden heeft voor de omrekening van onderwaarde naar bovenwaarde. De CO2-emissiecoëfficiënt voor elektriciteit is gebaseerd op de prognose van NEV voor het jaar 2020. De CO2-emissiecoëfficiënt voor forfaitaire externe warmtelevering is bepaald op basis van rekenregels en kengetallen die opgenomen zijn in de rapportage ‘Duurzaamheid van warmtelevering’ van Harmeling Consulting, mei 2017.
De CO2 uitstoot is berekend aan de hand van de maandelijks afgenomen primaire fossiele energie.
Publicaties
Renovatiestandaard
De renovatiestandaard
- EPA-U
Voor utiliteitsgebouwen is er een renovatiestandaard. Volgens RvO:
De renovatiestandaard is een vrijwillige richtlijn voor de energieprestatie van utiliteitsgebouwen. Om de klimaatdoelen te halen moeten gebouwen duurzamer worden. Na 2030 wordt er een verplichte eindnorm bepaald waaraan de energieprestaties van alle gebouwen moeten voldoen in 2050.
Als u vóór 2030 gaat verbouwen, wilt u uiteraard alvast voldoen aan de eindnorm. De renovatiestandaard is bedoeld om u een houvast te geven voordat de eindnorm verplicht wordt.
Een gebouw dat aan de renovatiestandaard voldoet is energiezuinig genoeg tot 2050. Deze richtlijn is nog niet verplicht en is alleen van toepassing op utiliteitsbouw, niet op woningen.
Er is per gebruiksfunctie een renovatiestandaard vastgesteld, dit is een labelklasse A++ of A+++, zie afbeelding hierboven.
Omdat een gebouw meerdere gebruiksfuncties kan hebben en een A++(+) labelklasse per gebruiksfunctie andere EP2 grenzen heeft, wordt de renovatiestandaard omgerekend naar een EP2. Een renovatiestandaard A++(+) en de verschillende EP2 waardes die daar per gebruiksfunctie bij horen, worden oppervlakte gewogen berekend naar een gezamenlijk renovatiestandaard voor dit gebouw.
Bij maatregelen zie je daarom achter de EP2 of de variant aan de renovatiestandaard voldoet of niet.
Lees hier meer over de renovatiestandaard.
Publicaties
Isolatiestandaard
Warmtebehoefte (WB)
- EPA-W
De waarde van de warmtebehoefte (WB) verschilt van de EP1 waarde (berekende energiebehoefte) omdat voor de warmtebehoefte wordt gerekend met het werkelijk geïnstalleerde ventilatiesysteem (in plaats van de standaard installatie: C1) en er geen rekening wordt gehouden met de koudebehoefte.
Woningcorporaties mogen bij nul-op-de-meterwoningen (NOM) een extra bijdrage vragen aan huurders volgens de energieprestatievergoeding EPV2.0 (van 1 oktober 2023 tot 1 januari 2024 geldt een overgangsperiode waarbij gekozen mag worden tussen EPV en EPV 2.0). De netto warmtebehoefte bepaalt onder andere welke vergoeding de corporatie aan de huurder mag vragen. Lees hier meer over EPV 2.0 en zie publicaties hieronder voor informatie van RvO over energieprestatievergoeding.
Publicaties
Standaard en streefwaarden
- EPA-W
Welke maatregelen zijn nodig om aan de standaard te voldoen? Dit kan voor elke woning verschillend zijn. Hoe hoog de standaard is, is afhankelijk van EGW/MGW, bouwjaar (kantelpunt 1945) en compactheid (kantelpunt 1,00). Kijk voor meer informatie bij ‘berekening de standaard’. Het is vooral voor naoorlogse woningen veel lastiger om de standaard te halen.
Maatregelen die invloed hebben op de warmtebehoefte:
- Isolatie
- Infiltratie (tochtdicht maken en qv10-waarde meten)
- Ventilatie
Op ECW staan enkele voorbeeld woningen en maatregelpakketten om te kunnen voldoen aan de standaard. Ook op RvO is meer informatie te vinden.
Begin 2021 heeft Demissionair Minister Ollongren een nieuw sturingsmiddel voor verduurzaming van woningen geïntroduceerd: de Standaardwaarden. Dit is één van de afspraken uit het Klimaatakkoord. Lees meer over de Standaardwaarden als sturingsmiddel. Daarmee kan de berekende warmtevraag getoetst worden aan de Standaard voor woning, zodat je kunt zie of de woning toekomstbestendig geïsoleerd is, of gaat worden. Deze Standaard geldt voor bestaande bouw, maar ter indicatie wordt die ook voor de andere bouwfases getoond.
Berekening van de Standaard
Streefwaarden
.
Hernieuwbare energie
Wat wel en niet onder hernieuwbare energie valt is een beleidsmatige keuze. In de NTA 8800 vallen de volgende energiebronnen onder hernieuwbaar: zonne-energie, geothermische energie, bodemenergie, seizoensopslag (warmte en koude, zoals bij WKO), windenergie, energie uit buitenlucht, vaste biomassa en elektrische opwekkers opererend in de flexmodus (vanaf versie 10.0). Vaste biomassa wordt, naar analogie aan de afhandeling bij primaire energie, niet altijd volledig als hernieuwbaar beschouwd. Restwarmte en/of restkoude die gebruikt wordt binnen een stadsverwarmings- of stadskoelingsnet, wordt niet gezien als een hernieuwbare energiebron maar kan onder voorwaarden via een kwaliteitsverklaring wel gewaardeerd worden (factor hernieuwbaar).
Warmtepompen
Koeling
Vaste biobrandstof
Elektrische opwekkers opererend in de flexmodus
Publicaties
.
Ag: Gebruiksoppervlakte
Dit is de gebruiksoppervlakte van alle rekenzones binnen het object.
Als: Verliesoppervlakte
Dit is het verliesoppervlakte ingevuld bij de geometrie van alle rekenzones samen. Bouwdelen gemarkeerd als inactief en grenzend aan verwarmde ruimte worden hierin niet meegenomen.
Voor de verliesoppervlakte Als wordt een weegfactor meegenomen die afhankelijk is van de begrenzing:
- aangrenzend verwarmde ruimte heeft een weegfactor 0,
- bouwdelen grenzend aan grond of kruipruimte hebben een weegfactor 0,7,
- de overige begrenzingen (dus ook aangrenzend onverwarmde kelder) hebben een weegfactor 1.
Als/Ag: Compactheid
Om de BENG-1 correctie te kunnen bepalen en de standaard voor woningisolatie wordt de gebruiksoppervlakte (Ag), de totale verliesoppervlakte (Als) en de compactheid (Als/Ag) getoond.
Publicaties
Totaal energiebehoefte
Totaal energiebehoefte houdt in wat het gebouw nodig heeft aan energie, ongeacht welke installatie toegepast wordt. Deze energiebehoefte is afhankelijk van onder andere de gebouwschil en is bepaald met een vast ventilatiesysteem C1 (NTA 8800 par. 5.4). Vanuit de ‘Totaal energiebehoefte’ wordt de EP1 bepaald, wat de energiebehoefte per gebruiksoppervlakte is.
Publicaties
.
Totaal primair fossiel energieverbuik
Totaal primair fossiel energieverbruik wordt gebruikt voor EP2. Het kan berekend worden vanuit ‘Totale deelposten (niet primair)’ aan de hand van 2 stappen.
- Aangezien het fossiel energieverbruik rekening houdt met de hernieuwbare energie, halen we de ‘Elektriciteitsopwekking’ van de ‘Totale deelposten (niet primair)’ af. Noem dit resultaat het ‘Totaal niet primair fossiel energieverbruik’.
- Vervolgens wordt ‘Totaal niet primair fossiel energieverbruik’ primair door de primaire energiefactor toe te passen (NTA 8800 tabel 5.2). Voor een volledig elektrisch gebouw is dit 1.45, waardoor ‘Totaal primair fossiel energieverbruik’ = ‘Totaal niet primair fossiel energieverbruik’ * 1.45. Voor aardgas of stookolie is deze factor 1.
Publicaties
.
Totaal hernieuwbare energie
De totale hernieuwbare energie is primair. Het vertelt wat het je oplevert om hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. Het bevat de nuttig gebruikte hernieuwbare energie voor verwarming, warm tapwater, koeling (bijvoorbeeld warmtepompen) en de gebouwgebonden hernieuwbare energie uit zonne-energie en wind (NTA 8800 par. 5.6.2).
Met de totale hernieuwbare energie wordt de EP3 berekend (NTA 8800 par. 5.3.1.3)
Hierin is Eptot het totaal primair fossiel energiegebruik.
Publicaties
.
Totale deelposten (niet primair)
In de totale deelposten (niet primair) zijn de rendementen van de opwekkers reeds meegenomen. Om de resultaten om te rekenen naar een energieverbruik op de meter, kunnen de volgende omrekenfactoren gebruikt worden:
energiedrager | omrekenen |
aardgas | 1 kWh niet primair aardgas = (1 * 3,6 (van kWh naar MJ) / 35,17 (bovenwaarde)) m³ aardgas inkopen |
elektriciteit | 1 kWh niet primair elektriciteit = 1 kWh elektriciteit inkopen |
warmte | 1 kWh niet primaire warmtelevering = (1 * 3,6 (van kWh naar MJ / 1000 (van MJ naar GJ)) GJ warmte inkopen |
Deelpost Koeling
Als er alleen vrije / passieve koeling wordt toegepast, dan wordt er geen energieverbruik (0 kWh) voor de deelpost koeling berekend. Er wordt alleen met hulpenergie gerekend en deze staat onder de deelpost hulpenergie.
NTA 8800 par. 10.5.7.2.1
Deelpost Tapwater
Voor de boosterwarmtepomp wordt geen energie onder de deelpost tapwater in rekening gebracht, deze energie wordt geleverd door verwarming en daar in rekening gebracht. Voor de boosterwarmtepomp wordt wel hulpenergie in rekening gebracht voor tapwater, onder de deelpost hulpenergie.
Deelpost bevochtiging
Als er adiabatische bevochtiging wordt toegepast, dan wordt er geen energieverbruik (0 kWh) voor de deelpost bevochtiging berekend. De verdampingsenergie staat onder de deelpost verwarming.
NTA 8800 par. 12.2 Bevochtiging
Controleer object
Veel gestelde vragen over meldingen
Geen constructie gekoppeld in (Leeg constructiepaneel in de geometrie)
Lege deelconstructies (Geen constructie gekoppeld in 'naam bouwdeel')
Rbw-waarde bij vloeren
Rapportage (excel)
De knop rapportage maakt een Excel-bestand aan met de invoergegevens en de resultaten die van dit object in EPA te zien zijn. Dit Excel-bestand kan vervolgens opgeslagen worden als pdf. Bekijk hier een voorbeeldrapportage in pdf.
Gedetailleerdere uitdraai van invoer en resultaten
Door het klikken op de bovengenoemde rapportage knop, worden er op de achtergrond twee bestanden aangemaakt met gedetailleerdere informatie. Deze twee bestanden zijn de invoer (.csv) en resultaten (.csv), die in een tijdelijke Windows map worden opgeslagen. Deze zijn te vinden door via Windows Verkenner naar %temp% te gaan en dan de map NTA_Rekenresultaten openen.
Hoe je bij deze map kan komen, is ook te zien in het onderstaande filmpje:
GTO berekening
Is de TOjuli max hoger dan de eis van 1,2 en je wilt een GTO berekening met Vabi Elements maken, dan kun je via het menu Rapportages een Objectenrapportage maken.
In Excel is de rapportage te openen en op het laatste tabblad ‘TO juli’ staan de gegevens die uit de NTA 8800 berekening nodig zijn voor de GTO berekening zoals voorgeschreven in het Bouwbesluit.