Hier geef je de eigenschappen van de constructies op. In feite zet je hier alle constructies klaar, die je in de objecten binnen dit project wilt gaan toepassen.

Constructies - projectbibliotheek

In de volgende stap (Objecten) geef je voor elk gebouw de geometrie op, waarbij je gebruik maakt van hier gedefinieerde constructies. Zo hoeft u de thermische eigenschappen van één type constructie maar één keer vast te leggen. Mocht u achteraf de eigenschappen van deze constructie willen veranderen dan is dat mogelijk. De wijzigingen worden door het programma automatisch in de geometrie van alle objecten en rekenzones doorgevoerd.

Het grote voordeel van het maken van de constructiedefinities in deze project bibliotheek is dat deze opnieuw gebruikt kunnen worden.  Het gebruiksgemak gaat echter verder. Je kunt namelijk deze constructiedefinities ook in je eigen bibliotheek opslaan. De constructiebibliotheek kun je vervolgens in elk project hergebruiken.

De eigen bibliotheek wordt momenteel opnieuw ontwikkeld. Meer informatie hierover volgt zodra deze beschikbaar komt in Vabi EPA.

Lees hier verder over het aanmaken van constructies.

Kwaliteitsverklaring

Als er een kwaliteitsverklaring uit de databank van BCRG beschikbaar is, dan moet deze toegepast worden. Je kunt bij BCRG filteren op de richtlijn NTA 8800. Als je een verklaring volgens een oudere richtlijn wilt toepassen, volg dan de overgangsregeling. De waarde van de verklaring moet, in verband met wijziging van Bouwbesluit, gecorrigeerd worden.

Standaard constructies

Invoer met beslisdiagram wordt voornamelijk gebruikt bij energieprestatieberekeningen voor bestaande bouw met basisopname.

Voor constructies met invoer via beslisdiagram is er een lijst met standaardconstructies beschikbaar die geïmporteerd kunnen worden, zie afbeelding hierboven. Hierin zitten de meest voorkomende situaties die volgen uit beslisschema’s voor Rc-waarde en U-waardes. De Rc-waardes worden in basis gebaseerd op isolatie aanwezig: Ja / Nee / Onbekend en isolatie dikte bekend: Ja / Nee / Onbekend, rieten daken zitten niet in de standaardconstructies. En de U-waardes van beglazing worden bepaald met kozijn type en glas type; van deuren met isolatie aanwezig: Ja / Nee; van panelen kozijntype en isolatie aanwezig: Ja / Nee / Onbekend en isolatie dikte bekend: Ja / Nee / Onbekend. Zie publicaties hieronder.

Fout tijdens import
Foutmelding bij importeren van standaard constructies?
Vraag dan de systeembeheerder of Vabi EPA toegang heeft tot roaming AppData (zie systeemeisen en installeren) en deze mag niet opgeschoond worden bij uitloggen. Je kunt na aanpassing de software opnieuw installeren, of je kunt de standaard constructies downloaden bij de voorbeeldprojecten.

Publicaties

.

Zelf een bibliotheek maken

Wil je zelf een bibliotheek maken, voor een project waar bepaalde constructies vaak in voor komen, voor rieten daken of een eigen lijst die je prettig vind om mee te werken. Je kunt een voorraad aangemaakte constructies exporteren en op een herkenbare plek opslaan. Deze kun je dan uitwisselen met collega’s en in nieuwe projecten importeren met de knoppen bovenaan.


Terug naar Online Help