Deze pagina is nog in ontwikkeling.

Bezoek onze Maatwerkadvies Academy voor een uitgebreide uitleg over maatwerkadvies.

Deze functionaliteit valt onder de module maatwerkadvies en alleen zichtbaar als je een licentie hebt en maatwerkadvies aangevinkt is bij Algemeen, Projectgegevens.

Koken op gas

Koken op gas

  • EPA-W
  • MWA

Vinkje aan als de woning een gasfornuis heeft. Desgewenst kan het gasverbruik aangepast worden, forfaitair is dat 37 m3 gas per jaar.

Nadere toelichting berekening
Het gebouwgebonden gasverbruik van de gemeten periode wordt berekend door van het ingevulde gasverbruik het verbruik voor koken op gas af te trekken. De verdere berekening en ook het fitten is het energieverbruik zonder koken. Als koken op gas aangevinkt is, dan wordt voor het totaal gasverbruik van de varianten de ingevulde waarde voor koken weer opgeteld bij het gebouwgebonden energieverbruik om tot een totaal gasverbuik (gebouw + gebruik) te komen.

Als het vinkje uit staat wordt er niet automatisch een verbruik voor elektrisch koken meegenomen. Dit wordt meegenomen in de IWP. Momenteel is het nog niet mogelijk om van koken op gas af te stappen met maatregelen. Het verbruik is voor de meeste huishoudens (zeer) klein ten opzichte van het totaal, maar als je het in de maatwerkadvies berekening mee wilt nemen, dan moet dat in een kopie van de woning waar je koken op gas uit zet en de IWP aanpassen bij Rekenzone – MWA gebruik.

Locatiespecifieke gegevens

Kimaatstations

Aan de hand van een eenvoudige postcodetabel kun je het dichtstbijzijnde klimaatstation opzoeken. Bekijk altijd even op de kaart (via de bovenste button) of hier de gewenste locatie uit komt, in verband met nieuwere postcodes en omdat het effect van zee- en landklimaat niet in de postcodetabel is meegenomen. Je kunt desgewenst zelf een ander klimaatstation kiezen.

Bekijk alle klimaatstations op Google Maps.

Stedelijk hitte eiland effect

Je kunt een hogere temperatuur door stedelijk hitte eiland opzoeken en invullen. Klik in de software op het internet icoontje, zoek je locatie op en neem de temperatuur over in de software.

Zoek eerst de locatie door in te zoomen of door links in het menu een adres op te zoeken (zie linker afbeelding hieronder). Vervolgens klik je op de (i) voor informatie over de opgezochte locatie. Het stedelijk hitte-eiland effect rond je af op 1 decimaal en vul je in Vabi EPA in.

Fitten

Importeer klimaatbestand van KNMI

Waarom komt er een melding dat uurgegevens ontbreken? 

Controleer allereerst of je juiste jaar hebt ingevuld.

Controleer vervolgens of het klimaatfile voldoende data heeft. Van de gehele periode zijn uurgegevens nodig voor temperatuur en zoninstraling. Je kan  deze controleren door de .txt te openen, zie onderstaande afbeelding.

Als de KNMI file onvoldoende data heeft kan je een ander klimaatstation kiezen die over dezelfde periode wel voldoende gegevens heeft.

Maandgegevens of Jaargegevens

Afhanelijk van de gekozen fitmethode kun je per maand (detailfit) of per jaar (basisfit) voor de aangevinkt energiedragers het verbruik invullen.

Maandgegevens

Hier kun je per energiedrager de maandgegevens opgeven. Voor elektriciteit gaat het om het netto verbruik, dus eventuele elektriciteit opwekking is al van het verbruik afgetrokken.


Terug naar Objecten