Zonne-energie
PV-panelen
Publicaties
Meerdere rekenzones
Als de PV panelen zijn aangesloten op de hoofdmeterkast, dan geef je het totale oppervlak in een rekenzone op, bijvoorbeeld de grootste rekenzone, het is niet nodig het oppervlak over verschillende rekenzones te verdelen.
Een woning bestaat uit twee rekenzones, omdat de slaapkamer voorzien is van koeling. Als je een kopie van de installatie maakt en koeling toevoegt, dan moet je niet vergeten de PV panelen in de tweede installatie met koeling te verwijderen. Je kunt PV ook verdelen, maar dat is niet noodzakelijk.
Als de PV-panelen op verschillende rekenzones zijn aangesloten, kun je het aangesloten oppervlak per rekenzone opgeven.
Collectieve opwekking
Indien er sprake is van een collectieve installatie (bijv. in een appartementencomplex) dan dien je de PV-panelen zelf op basis van m2 naar rato over de appartementen te verdelen.
Een portiek met verschillende appartementen heeft 25 pv-panelen van 2.58 m² in totaal 64.5 m². Voor registratie van het woongebouw (nieuwbouw) voor de BENG-berekening kun je dit oppervlak en aantal overnemen bij de installatie voor het woongebouw van 750 m².
De woningen hebben een gebruiksoppervlak van resp. 65, 75 en 85 m². De PV-panelen moet je oppervlakte gewogen verdelen. Het aantal is niet handig om aan te passen, omdat dit een heel getal is, je vult daarom bij aantal 1 in. Bij het oppervlak vul je het deel in wat aan het appartement toe te rekenen is. Voor het appartement van 85 m² is dat 85/750 × 25×2.58 m² = 7.31 m². Voor het appartement van 75 m² vul je oppervlak van 6.45 m² in en de appartementen van 65 m² vul je een oppervlak van 5.59 m² in.
Ag totaal | Ag appartement | ||||
gebruiksoppervlak | 750 | 75 | 85 | 65 | m² |
fgebouw | 0.1 | 0.113 | 0.087 | – | |
opp. PV panelen | 64.5 | 6.45 | 7.31 | 5.59 | m² |
Fabricagejaar
Vul hier het jaartal in waarin de zonnepanelen geplaatst zijn.
Uit het opnameprotocol:
Opmerking: Bepaal in het geval van monokristallijne en polykristallijne panelen het jaar van plaatsing. Als dit onbekend is, moet met het bouwjaar van de woning worden gerekend. Is het bouwjaar voor 2001, dan wordt met 2000 als installatiejaar gerekend.
Wattpiek
De forfaitaire waarde waarmee gerekend wordt uit tabel 16.1 uit de NTA 8800, zie afbeelding.
Indien het fabricagejaar onbekend is, zal met het bouwjaar uit de rekenzone (algemeen) gerekend worden.
PVT-panelen
Publicaties
Zonneboiler
Publicaties
Hellingshoek
Uit het opnameprotocol en praktijkboek §15.4.1:
De hellingshoek is de hoek tussen het paneel of collector en het horizontale vlak. Daarbij is 0° horizontaal en 90° verticaal.
Publicaties
Invoer beschaduwing
Je kunt kiezen of je de afmetingen van overstek e/o (zij)belemmeringen invult en dat de software dan ‘Automatisch‘ bepaalt welk type beschaduwing er van toepassing is. Of je bepaalt aan de hand van het opnameprotocol welk type beschaduwing er is en je vult de direct in zonder specifieke afmetingen vast te leggen. Bepaling van beschaduwing wordt dan in het projectdossier vastgelegd. Als er geen vorm van beschaduwing is, dan kun je voor ‘Minimale belemmering‘ kiezen, of voor ‘Automatisch‘ en laat alle vinkjes leeg.
Invoer van beschaduwing wordt hieronder beschreven, deze is voor zonneboiler, PV-panelen en PVT gelijk.
Publicaties
Kwaliteitsverklaring ophalen via BCRG
Vul eerst alle gegevens van het hele object in, zodat de energieprestatie berekend kan worden. Pas als de EP2 berekend is, vul je de kwaliteitsverklaring in, zodat de energiebehoefte van tapwater en verwarming bekend is.
Als het object meerdere rekenzones heeft, en de tapwater- en/of verwarmingsinstallatie wordt met meerdere rekenzones gebruikt, zorg dan dat bij het installatiescherm van de betreffende rekenzones de tapwater en/of verwarmingsinstallatie aan elkaar gekoppeld worden. Lees hier meer over het koppelen van installatie bij meerdere rekenzones.
https://www.vabi.nl/duurzaamheid/installatie-gebruiken-in-meerdere-rekenzones/
Als je voor een zonneboiler een kwaliteitsverklaring gebruikt, dan moet je pas daarna een eventuele verklaring voor de opwekker van verwarming en/of tapwater (opnieuw) invullen, omdat de energiebehoefte die voor de opwekker overblijft afhankelijk is van de prestatie van deze zonneboiler.
Kwaliteitsverklaring ophalen via BCRG
Zet het vinkje aan als je gebruik wilt maken van de koppeling met BCRG. Doe dit in de betreffende rekenzone, zodat de energiebehoefte van de (aangesloten) rekenzone(s) berekend kan worden.
Zoeken naar kwaliteitsverklaring
Zoek op merk, type, of bijvoorbeeld de code uit de BCRG databank, en klik op de betreffende zonneboiler. De gegevens (onder de ‘Zonnecollector’) zullen ingevuld worden.
Als een zonneboiler niet gevonden wordt, en deze is nog wel geldig, dan kun je altijd kiezen voor handmatige invoer (je zet het vinkje dan weer uit). Je kunt desgewenst navraag doen of een melding geven dat een bepaalde zonneboiler niet gevonden wordt, wij kunnen dit met BCRG opnemen.
Oppervlak per paneel of collector
Neem het oppervlak van de collector over uit documentatie of van een eventuele de kwaliteitsverklaring.
Uit het opnameprotocol §15.4.6:
Bepalen
Bepaal per subsysteem de totale paneel- of collectoroppervlakte van het gebouw waarvan de energieprestatie wordt bepaald. Bij panelen moet je totaaloppervlakte van het systeem bepalen. Bij collectoren moet je ook het aantal collectoren bepalen.Aandachtspunten
- Als het apertuuroppervlak of referentieoppervlak niet is aangegeven in de documentatie, moet je uitgaan van de bruto werkelijke oppervlakte van PV(T)-panelen of vlakke plaatcollectoren (beglaasd of niet-beglaasd).
- Voor vacuümbuiscollectoren waarvan het referentieoppervlak niet is aangegeven, moet je de bruto oppervlakte vermenigvuldigen met 60% voor het bepalen van het referentieoppervlak.
Uit het praktijkboek §15.4.6:
De paneel- of collectoroppervlakte (zogenaamde referentieoppervlak op basis waarvan de gegevens van de specifieke collector of het specifieke paneel worden vastgesteld) kun je terugvinden op de kwaliteitsverklaring (indien aanwezig). Als er geen kwaliteitsverklaring is, kun je de oppervlakte van de panelen of collectoren in de productdocumentatie vinden.
Publicaties
Aantal
Geef hier het aantal collectoren op.
Orientatie
Uit het opnameprotocol §15.4.2:
Bepaal per aanwezig zonne-energiesysteem de oriëntatie. De volgende opties zijn mogelijk: N, NO, O, ZO, Z, ZW, W, NW. Tussenliggende waarden moet je afronden op de dichtstbijzijnde oriëntatie, zie tabel 8.3.
Publicaties
Zonnecollector
Kwaliteitsverklaring via BCRG koppeling
Als je eerder aangegeven hebt dat je een kwaliteitsverklaring via BCRG wilt ophalen, dan hoef je niets meer in te vullen.
Heb je geen kwaliteitsverklaring, of vul je de gegevens handmatig in, dan volgt hieronder een toelichting op de invoervelden van de groupbox Zonnecollector.
Type collectoren
Vul hier in of er een kwaliteitsverklaring is (voor het volledige zonneboilersysteem*), of geef het type collector op: Niet-beglaasde of niet-afgedekte collector; Beglaasd of afgedekt; Vacuümbuis (met circulaire absorbeerder) of Onbekend. Als je voor Onbekend kiest, dan wordt er met niet-beglaasde collector gerekend. In het Praktijkboek Energieprestatie van ISSO staan afbeeldingen/voorbeelden van de verschillende typen.
De termen (niet-) afgedekt en (niet-) beglaasd worden beiden gebruikt en betekenen hetzelfde.
Vacuümbuis kan niet gekozen worden als het om een PVT-systeem gaat.
Als het een PVT-systeem betreft en het is onbekend om welk type collector het gaat, reken dan met ‘niet-beglaasd’, waarbij de verhouding tussen het totale oppervlak van de collectoren en het volume van het opslagvat voor warm water tussen 0,015 en 0,03 m²/l ligt.
Publicaties
*Kwaliteitsverklaring zonneboilersysteem
Een kwaliteitsverklaring van een zonneboilersysteem bevat minimaal de volgende gegevens:
- de energiebijdrage QW;ren;an in kWh (per jaar);
- de hulpenergie WW;aux;sol;an in kWh (per jaar);
- het warmteverlies van het voorraadvat QW;bu;sto;ls;an in kWh (per jaar).
De (geïnterpoleerde) waardes kun je overnemen van de kwaliteitsverklaring. Voor interpoleren gebruik je de berekende bruto energiebehoefte tapwater. Vul eerst het hele object in, forfaitair, zonder kwaliteitsverklaring, zodat de energieprestatie berekend wordt. Als je daarna in het object naar het zonneboiler invoerscherm gaat en de kwaliteitsverklaring aan zet, wordt de bruto energiebehoefte tapwater in kWh/jaar getoond. Heeft het project meerdere woningen, dan kun je ook een rapportage alle datavelden maken en naar het tabblad ‘KV_Beh’ gaan om de behoefte van de verschillende woningen af te lezen.
Heb je hulp nodig bij het (handmatig) invullen van een kwaliteitsverklaring, neem contact op met onze Service & Support medewerkers.
Publicaties
Collector parameters bekend (kwaliteitsverklaring)
Voor deze kwaliteitsverklaring is er nog geen koppeling met de BCRG databank beschikbaar, de gegevens moet je dus handmatig overnemen van de verklaring.
- n0 het maximale collectorrendement;
- a1 de eerste-orde-warmteverliescoëfficiënt van de collector;
- a2 de tweede-orde-warmteverliescoëfficiënt van de collector;
- Khem de hoekafhankelijkheidscoëfficiënt van de zonnecollector.
Publicaties
Zonneboiler voorraadvat
Tot slot geef je de benodigde gegevens van het voorraadvat op.
Warmte t.b.v.
Hier geef je aan of de zonneboiler warmte levert aan het tapwater en/of verwarmingssysteem.
Naverwarming
Kies hier het type hier naverwarming van het voorraadvat: Voorverwarmer met separaat naverwarmingstoestel; Geïntegreerde met gasgestookte naverwarming; Geïntegreerde met elektrische naverwarming of Onbekend. Als je voor onbekend kiest, dan wordt er gerekend met een zonneboiler met separaat naverwarmingstoestel.
Publicaties
Volume voorraadvat (l)
Geef het volume van het voorraadvat op in liter.
Publicaties
Back-up volume bekend
Als er geïntegreerde naverwarming is (of naverwarming is onbekend), dan kun je aan vinken of het back-up volume bekend is.
Als je deze aan vinkt, kun je het back-up volume in liter invullen.
Voorraadvat aangesloten op tapwatersysteem
Kies op welk tapwatersysteem het voorraadvat aangesloten is. Dit is tapwatersysteem 1 of 2 opgegeven bij tapwater in dezelfde rekenzone.
Warmteverliezen voorraadvat o.v.b.
Geef aan hoe de warmteverliezen van het voorraadvat bepaald moeten worden. Dit kan via een eventuele kwaliteitsverklaring; een Energielabel of het Fabricagejaar (voor vaten tot en met 2000 liter).
Kwaliteitsverklaring: Als er een kwaliteitsverklaring is voor de warmteverliezen van het voorraadvat, dan kun je de warmteoverdrachtscoëfficiënt in W/(m·K) overnemen in Vabi EPA.
Het energielabel (A+ t/m G) kun je overnemen uit productspecificatie. Als deze niet bekend is, dan kies je voor het fabricagejaar.
Het fabricagejaar is opgedeeld in twee keuzes: Tot en met 2017 en vanaf 2018 (Na 2017), of een Onbekend fabricagejaar.
Veel gestelde vragen
Wat vul ik bij tapwater in?
Hoe vul ik een gemeenschappelijke zonneboiler in?
Er is 1 voorraadvat met zonnecollectors op verschillende oriëntaties. Hoe vul ik dat in?
Beschaduwing
Uit het opnameprotocol:
Bij PV(T)-panelen of zonnecollectoren wordt, in afwijking tot ramen, niet gesplitst als er verschillen in beschaduwing zijn binnen de installatie waar paneelvlakken voorkomen met gelijke oriëntatie en hellingshoek. In dit geval wordt de beschaduwing vanuit het midden van de panelen van het zonne-energiesysteem met gelijke hellingshoek en oriëntatie bepaald en ingevoerd.
Voor PV- en zonnecollectorpanelen gelden de volgende beschaduwingsopties niet: ‘Belemmering met constante hoogte evenwijdig aan verticaal zonontvangend vlak’ en ‘Overstek evenwijdig aan verticaal zonontvangend vlak’.
Je kunt er voor kiezen dat de software automatisch bepaald welke belemmering er sprake is, je vult dan alle afmetingen in van de al dan niet aanwezige belemmering, zijbelemmering (links en/of rechts) en overstek, je klikt op rekenen en je ziet welke type beschaduwing er gerekend wordt.
Je kunt ook zelf bepalen welk type beschaduwing van toepassing is, dan kun je deze direct kiezen. De onderbouwing bewaar je in het projectdossier.
Voor zijbelemmering geef je vervolgens op of die Links, Rechts of aan Beide zijden van het paneel, of de collector is, en of de relatieve breedte kleiner dan 1.0 of tussen 1.0 en 3.73 is. Deze informatie is nodig om de beschaduwingsreductiefactor (Fsh;obst;mi) uit tabel 17.10 (NTA 8800 : 2023) te bepalen.