Belangrijke informatie over de installatie

Je hoeft deze versie pas te installeren op het moment dat je in energielabels (laat) registreren. Bekijk dus goed wat voor jou de beste tijd is. Je kunt er dus ook voor kiezen om de versie pas op een later moment te installeren, bijvoorbeeld bij de eerstvolgende update van de software. Zo kun je beter tijd reserveren bij je ICT-beheerder!

Vanaf versie 8.0.1 werkt de database van Vabi Assets Energie met twee datasets: één voor de oude applicatie en één voor de nieuwe applicatie. Zo kun je gegevens uit de oude applicatie blijven raadplegen voor bijvoorbeeld koppelingen met andere systemen, woonlasten en de RVV-subsidie. De twee datasets synchroniseren niet; wees dus bewust dat je, als je ze beide wilt blijven gebruiken, in beide applicaties wijzigingen moet doorvoeren.

Algemeen

Tijdens de update naar de nieuwe versie van Assets Energie zal er een gehele databaseconversie plaatsvinden. Dit is noodzakelijk in verband met de overgang naar de NTA8800 rekenmethodiek.

Wij raden aan om eerst een back-up van de huidige database te maken.

Systeemeisen en conversie in het kort

Systeemeisen

Let op: de nieuwe versie van Assets Energie werkt alleen op Microsoft Azure SQL en Microsoft SQL Server 2012 (of hoger).

De algemene systeemeisen staan beschreven op:

Systeemeisen

Conversieproces in het kort

Let op: de conversiemethode is gewijzigd ten opzichte van de conversiemethode van de bèta versie!

Voor het uitvoeren van de databaseconversie dient er een back-up van de huidige database te worden gemaakt en daarna dient deze te worden geüpdatet via de ‘database upgrade tool’. Hierna kan de conversietool worden gebruikt, waarin de DSN van de bestaande database moet worden ingevuld. Als laatste stap wordt de NTA versie van Assets Energie geïnstalleerd, waarmee kan worden gewerkt in de NTA8800-methodiek.

De NTA applicatie kan naar wens zowel op de productie- als op de testomgeving worden uitgevoerd.

Implicaties

De data uit de bestaande NV-database wordt op de bestaande database geconverteerd en wordt daarmee dus uitgebreid met de invoervelden die nodig zijn voor de NTA8800 rekenmethodiek.

Zowel de NV-methodiek en NTA8800-methodiek kunnen los van elkaar gebruikt worden. Gebruik voor de NV-database Assets Energie versie 6.50 t/m 6.61 en de voor de NTA8800-database de NTA versie van Assets Energie.

Let op: Achteraf kunnen mutaties in de NV-methodiek en de NTA8800-methodiek niet worden samengevoegd!
Voor zowel de RVV subsidie als functionaliteiten die nog niet in januari release beschikbaar zijn, dient nog steeds gebruik te worden gemaakt van Assets Energie versies 6.50 t/m 6.61.

Stappenplan installatie Assets Energie NTA 8800

Bekijk de onderstaande video of de stappen hieronder.

Ga voor het downloaden van de nieuwste versie van NTA Assets Energie naar:

Downloads

Stap 1: Database upgrade

Let op! Maak een back-up van uw database voordat u de database upgrade uitvoert.

Open in de uitgepakte map ‘Suite Assets Energie’ het bestand ‘installatiescherm.exe’.

De eerste stap van het conversieproces is het upgraden van de Nader Voorschrift database.

1. Klik in het installatiescherm op ‘Stap 1. Database upgrade’, waarna het venster verschijnt:
  2. Voer hier als klantnaam de databasenaam in (let op: vabi wordt al standaard ingevuld). U kunt de databasenaam inzien via SQL Server Management Studio.
  3. Logintype: de upgrade moet worden uitgevoerd door een gebruikersaccount met sysadmin rechten.
  4. De servernaam kunt u net zoals de databasenaam inzien via SQL Server Management Studio
  5. Als Database User laat u vabi staan.
  6. Daarna klikt u op Haal DB versie op.
  7. Na het verschijnen van de database versie klikt op u op Upgrade. Hierna geeft de upgradetool de melding of u wilt upgraden naar een NTA 8800 database.
  8. Klik op OK en de upgrade begint.

Indien de upgrade succesvol is verlopen, krijgt u onderstaande melding te zien. Ook start het logboekbestand van de upgrade op: deze kunt u wegklikken. U kunt hierna verder gaan met het converteren van de database.

Stap 2: Database conversie

De volgende stap is het converteren van de database.

1. Ga terug naar het installatiescherm van de suite en klik op ‘Stap 2. Converteer NV-gegevens naar NTA (eenmalig nodig bij upgrade van 6.xx naar 8.xx)’. Hiermee opent u de conversietool.

In de conversietool geeft u de DSN* naam van de Assets Energie database op. Voor de gebruikersnaam en het wachtwoord maakt u gebruik van een user met sysadmin rechten (SQL user: sa)

Als de gegevens kloppen, kunt u ter controle de functie ‘check verbinding’ gebruiken. Als er ‘succesvolle verbinding’ komt te staan, kunt u de conversie starten door op ‘converteer database’ te klikken.

De conversietool zal de woningen ophalen, converteren en vervolgens opslaan. Indien gereed, ziet u bij voortgang ‘Conversie klaar!’ staan.  U kunt vervolgens beginnen met het installeren van de NTA Assets Energie applicatie.

Is er nog geen DSN op de SQL Server beschikbaar, dan dient u deze aan te maken. Uitleg over hoe een DSN via ODBC (32 bits) kan worden aangemaakt vindt u hier:

Aanmaken ODBC koppeling

Stap 3: Installatie Assets Energie NTA 8800

Installatie Assets Energie

De laatste stap is het installeren van NTA Assets Energie*.

1. Ga wederom terug naar het installatiescherm en dubbelklik op: ‘Stap 3. Installeer Vabi Assets Energie’. Doorloop de stappen van de setup om de installatie af te ronden.

Assets Energie NTA 8800: Eerste keer opstarten.

In sommige gevallen start Assets Energie op waarna er een DSN verbinding scherm wordt weergegeven. Sluit Assets Energie dan af en start deze opnieuw op als administrator.

Na het opstartscherm krijgt u wederom het configuratiescherm voor het instellen van de DSN**.

Vul hier de volgende velden in:

• DSN: Kies de DSN voor de gewenste database connectie.
  • Gebruiker: Hier vult u de SQL user in.
  • Wachtwoord: Vul hier het wachtwoord (behorende bij de user) in.

Klik op de knop [OK] om de settings op te slaan.

Hierna is de applicatie gebruiksklaar en zal de volgende keer niet om de DSN verbinding worden gevraagd; de DSN verbinding is opgeslagen.

* Indien de gebruiker momenteel een oudere versie dan Assets Energie 6.50 gebruikt (6.42, 6.41 of 6.40) dient ook Assets Energie 6.60 te worden geïnstalleerd wegens de compatibiliteit van de geüpgraded versie van de NV-database. Assets Energie 6.60 kan ook via het installatiescherm worden geïnstalleerd.

** Is er nog geen DSN op de SQL Server beschikbaar, dan dient u deze aan te maken. Uitleg over hoe een DSN via ODBC (32 bits) kan worden aangemaakt vindt u hier:

Aanmaken ODBC koppeling

** Eventuele SQL Statement Errors kunt u wegklikken, deze hebben geen invloed op het functioneren van de software.

Terug naar de Installatie / Conversie