Maatwerkadvies wordt gebruikt om klanten gedetailleerd inzicht te geven in de energieprestatie van hun woning of gebouw en om hen te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Er zijn verschillende redenen waarom maatwerkadvies gebruikt wordt.
Ten eerste biedt maatwerkadvies een gedetailleerd rapport dat specifiek is afgestemd op de situatie van de klant. In plaats van te werken met gemiddelde waarden, houdt maatwerkadvies rekening met het daadwerkelijke gebruik van het gebouw en de specifieke klimaat- en locatiegegevens. Hierdoor krijgt de klant een nauwkeuriger beeld van de energieprestatie en de mogelijke besparingsmaatregelen.
Een ander voordeel van maatwerkadvies is dat het rapport ook inzicht geeft in de kosten, baten en terugverdientijden van de voorgestelde maatregelen. Dit stelt de klant in staat om een weloverwogen beslissing te nemen over welke maatregelen ze willen implementeren en hoe dit past binnen hun budget en financiële doelen. Bovendien kan een maatwerkadviesrapport vaak worden gebruikt bij het aanvragen van leningen met gunstige rentetarieven of subsidies, waardoor de financiële drempel om energiebesparende maatregelen te nemen wordt verlaagd.
Daarnaast biedt maatwerkadvies de mogelijkheid om ook complexere gebouwen, zoals appartementencomplexen, te berekenen. Hierdoor kunnen ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en andere collectieve gebouweigenaren profiteren van gedetailleerd advies op maat.
De casus (MWA-woning Maatwerkadvies) is te vinden bij de voorbeeld projecten
Huidige situatie:
Maatwerkadvies:
Meetgegevens:
Bezettingstijd:
Maatwerkadvies kan gebruikt worden bij de functies: onderwijs, kantoren, bijeenkomst, sportaccommodaties, gezondheidszorg, winkels en cellen. Belangrijk om te vermelden is dat het gebouw en de gebruiker in het verbruik moeten domineren en niet de bedrijfs- of productieprocessen, het is dan namelijk erg lastig om te fitten.
Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen maatwerkadvies en een energielabel berekening:
Bij maatwerk mag je afwijken van de schematisering waar je aan moet voldoen bij een protocol. Bij maatwerk kijk je bijvoorbeeld naar de zones die verwarmd worden en waar uiteindelijk de rekening voor wordt betaald, dit is bij het berekenen van een energielabel niet altijd het geval.
Ook kunnen de U-waardes en Rc-waardes die geen kwaliteitsverklaring hebben, maar wel zijn toegepast in het gebouw worden meegenomen bij maatwerkadvies, dit mag bij het berekenen van een energielabel niet.
Bij het energielabel is de regeling niet van belang; dan wordt bijvoorbeeld niet meegenomen wanneer de verwarming aan of uit staat. Bij maatwerkadvies is het van belang dat dit wel meegenomen wordt.
Bij maatwerkadvies worden de belemmering van buiten het perceel ook meegenomen, zoals zonwering die niet van binnenuit bedienbaar is. Dit is in contrast met de energielabel berekening, waar alleen belemmeringen op eigen perceel wordt meegenomen
De casus (MWA-utiliteit Maatwerkadvies) is te vinden bij de voorbeeld projecten
Huidige situatie:
Maandgegevens:
Bezettingstijd: