Tapwater

De stappen voor het fitten van tapwater zijn niet altijd relevant voor utiliteit, mocht dit wel het geval zijn, volg dan de stappen van woningbouw

Woningen

Tapwater

Fitten tapwater

Stappenplan

  1. Open de ‘Fitrapportage (Excel)’ zodat het energieverbruik voor tapwater vergeleken kan worden. Bekijk hiervoor het tabblad ‘gas seizoen’.
  2. Er is een kleine afwijking te zien. De berekening heeft iets lagere waarden dan de meting. Bij de laagste temperatuur is de afwijking zo’n 25%. We gaan dus de tapwaterbehoefte aanpassen. Sluit eerst de ‘Fitrapportage (Excel)’. Het is handig om voor elke aanpassing deze te sluiten, zodat er niet meerdere bestanden tegelijk open zijn.
  3. We verhogen daarom de warmtebehoefte met 25% naar 850 kWh per persoon per jaar.
  4. Bekijk het gasverbruik van de fitberekening. Druk op de ‘Rekenen’ knop linksonder. Het gasverbruik van de fitberekening is toegenomen.
  5. Open de fitrapportage. De maand gegevens, de punten en de trendlijn wijken nog nauwelijks af. We hebben nu de tapwaterbehoefte gefit op de meetgegevens.

Uitleg

De netto warmtebehoefte is in de NTA8800 een vaste parameter die achter de schermen wordt bepaald. Voor maatwerkadvies kan hier een eigen waarde worden ingevuld. De achterliggende vraag hierbij is: hoe groot is de warmte behoefte voor tapwater?

Er zijn drie manieren van invoeren.

  1. Fitprocedure
  2. Intakeformulier
  3. Profiel

De fitprocedure heeft de voorkeur omdat deze het meest betrouwbaar is. De fitprocedure kan alleen gebruikt worden als er maandgegevens beschikbaar zijn. Er moet een installatie zijn die buiten het stookseizoen (bijna) alleen gebruikt wordt voor tapwater. Een gasgestookte ketel is hier een voorbeeld van. Het verbruik van koken op gas is verwaarloosbaar.

Het intakeformulier kan gebruikt worden als fitten niet mogelijk of zinvol is. Er wordt dan aan de gebruiker gevraagd om een inschatting te maken van hoe vaak en hoe lang er gebruikt gemaakt wordt van tapwater (douche en bad). Het is echter de vraag in hoeverre de gebruiker dit goed kan inschatten.

Tot slot kan er met standaard profielen gewerkt worden.

Fitprocedure

Vanuit de fitrapportage kan gekeken worden naar de maand verbruiken en naar het tabblad gas seizoen. De waarde voor warmtebehoefte tapwater kan aangepast worden totdat de best mogelijke fit is gemaakt.

Intakeformulier

Bij het intakeformulier wordt informatie verzameld van de gebruiker zodat zo goed als mogelijk de warmtebehoefte voor tapwater uitgerekend kan worden. Met de Excel tool kunnen de volgende gegevens ingevuld worden waarna de invoerparameter automatisch berekend wordt.

Douchen

  1. Aantal keer per week
  2. Tijdsduur
  3. Debiet douchekop
  4. CW-klasse warm tapwatersysteem (bekend vanuit de opname)

Bad

  1. Aantal keer per week
  2. Volume bad [liter]

Overige (Keuken/wastafel/hotfill)

  1. Liters per dag

Het gaat om de gegevens van alle personen. Met deze gegevens kan het tapwaterverbruik in liters per jaar uitgerekend worden. Hier kan ook rekening gehouden worden met het aantal weken vakantie (geen tapwaterverbruik).  Voor het opwarmen van 1 liter water van 10 naar 38 graden is ca. 32,5 Wh nodig.

Voorbeeld: 
1 keer in bad per week. 
2 weken op vakantie
Volume bad 110 liter
Tapwaterverbruik = 1 * 110 * (52-2) = 5500 liter
Warmtebehoefte = 5500 * 32,5 Wh = 178.750 Wh/ 1000 = 178,75 kWh per jaar

 

Voor de bepaling van het warm tapwatergebruik in liters per jaar moet de minimale waarde van het debiet van de douchekop en de CW-klasse van het warm tapwatersysteem gebruikt worden. De excel tool doet dit automatisch.

Debieten douchekop:

  • 5,6 l/min – klasse Z (spaardouche);
  • 7,9 l/min – klasse A;
  • 10,2 l/min – klasse S (standaard);
  • 13,0 l/min – klasse B;
  • 15,9 l/min – klasse C (comfortdouche);

Debieten CW-klasse:

3 l/min – CW klasse 1;

  • 5 l/min – CW klasse 2;
  • 7 l/min – CW klasse 3;
  • 9,5 l/min – CW klasse 4;
  • 12 l/min – CW klasse 5;
  • 15 l/min – CW klasse 6

Profielen

Woning

Voor woningen zijn er bewonersprofielen beschikbaar. Hiervoor zijn in het opnameprotocol 2.6.3 de volgende waarden opgenomen:

  • Energiebewust: 409 kWh per jaar per persoon.
  • Gemiddeld: 545 kWh per jaar per persoon (NTA8800 default)
  • Niet energiebewust: 681 kWh per jaar per persoon

Het gaat hierbij om de behoefte per persoon. Het invullen van het juiste aantal personen zorgt dus voor een nauwkeurigere berekening.

Utiliteit

Voor utiliteit zijn er geen profielen. Standaard wordt met de NTA8800 waarde gerekend. Deze waarde is afhankelijk van de functie(mix) en wordt getoond in de software.

Voor het eigen profiel kan zelf een waarde ingevuld worden voor de warmtebehoefte voor tapwater per persoon. De methode is hetzelfde als voor woningbouw. Het is dan ook nodig om het aantal personen in te vullen. Zie hiervoor de invoer volgens het intakeformulier.