Maatregelen

Woningen

Video woningen

Stappenplan

Stappenplan voor het gebruiken van standaard maatregelen

1. Importeer standaard maatregelen

Navigeer naar maatregelen

Als er nog geen maatregelen in het project zitten krijg je de volgende melding:

Als je op ‘Ja’ klikt dan wordt de standaard bibliotheek ingelezen die Vabi heeft samen gesteld.  Het verschilt per objecttype en opname fase welke maatregelen van toepassing zullen zijn; in het geval van een woning in bestaande bouw zijn het 11 standaard maatregelen:

2. Controleren en eventueel aanpassen van de maatregelen

Je kan de maatregelen openen en bewerken door twee keer te klikken op de maatregel of door de maatregel te selecteren en E op het toetsenbord in te drukken.  Voor dit voorbeeld openen we “PV 9 stuks”.

Het toepassen van pv panelen zal per object anders verlopen, afhankelijk de mogelijkheden:

• De oriëntatie van het gebouw of dakoppervlakte zijn hier bepalend. Stel dat we een groter dak hebben waar meer panelen op passen, dus we veranderen het aantal van 9 naar 12.
  • Ook zal het niet altijd mogelijk zijn om de panelen optimaal te plaatsen, dus we veranderen de oriëntatie naar Zuid-West

Belangrijk is nu om de naam aan te passen, zodat de naam en eigenschappen overeen komen. De nieuwe naam wordt dus veranderd naar ‘PV panelen plaatsen 12 stuks’.

Klik op ‘ok’ om weer terug te gaan naar het maatregelen overzicht.

3. Overzichtelijk maken van de maatregelen

Nu alle maatregelen naar wens zijn aangepast is het fijn om het maatregelenscherm overzichtelijk te houden. Hiervoor zijn er drie mogelijkheden:

• Ten eerste kan je kiezen voor de compacte weergave  zodat er minder informatie wordt getoond per tegel, waardoor er weer meer tegels op je scherm passen

Links de uitgebreide weergave en rechts de compacte weergave

• Ten tweede kan je maatregelen verwijderen die niet van toepassing zijn voor dit project, zo zal er bijvoorbeeld niet altijd een spouwmuur of kruipruimte zijn om te isoleren.
  • Als laatste kan je nadat je alle varianten hebt gemaakt op [alles verwijderen] drukken, dan worden de maatregelen die niet gebruikt worden opgeschoond en blijven enkel de gekoppelde maatregelen staan.

Stappenplan voor het aanmaken eigen set maatregelen

1. Toevoegen van eigen maatregelen
  • Klik op [toevoegen]
  • Het scherm wordt geopend voor het invoeren van een nieuwe maatregel, net als de invoer op andere schermen worden de invoervelden bepaald aan de hand van relevanties, omdat er nog geen categorie en type zijn ingevuld, zijn er nog geen velden in te vullen.

2. Eigenschappen maatregel

De categorie van de maatregel geeft aan wat de maatregel gaat aanpassen. Dit kan een installatie zijn, de geometrie (isoleren) of algemene kenmerken van de rekenzone zoals de luchtdichtheid. Als laatste categorie is het mogelijk om een aantal parameters uit de maatwerkadviesberekening aan te passen.

Verschillende categorieën maatregelen

Bij de meeste maatregelen voor installaties is er voor nu nog maar één type dat het gehele systeem zal aanpassen; doelgerichte elementen komen in latere versies. Bij ‘Isoleren’ en ‘Algemeen’ zijn er wel meerdere mogelijkheden.

Voor meer informatie over de verschillende categorieën zie de uitleg verschillende type maatregelen [hyperlink]

3. Voorwaarden wanneer toepassen

3.a Altijd vervangen

Met het aanmaken van een nieuwe maatregel is dit de standaard methode. Het enige wat nog aan de voorwaarden kan worden aangepast is op welke rekenzone het van toepassing is; allemaal of op een specifieke rekenzone.

3.b Op basis van invoercondities

Met invoercondities vul je in aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een maatregel toe te passen. Standaard staat alles aangevinkt, om de selectie specifieker te maken kan je de checkboxes uit zetten.

Daarnaast is het mogelijk om grenswaarden voor de Rc-waarde en oppervlakte op te geven. Op die manier is het mogelijk om bepaalde geometrie onderdelen uit te sluiten van de maatregel als de Rc waarde van dat onderdeel boven de opgegeven grens licht. Onderdelen die bijvoorbeeld al eerder geïsoleerd zijn kunnen zo worden uitgesloten van de maatregel. Eenzelfde invoer is mogelijk voor ramen panelen en deuren in relatie tot de U-waarde. Daarmee worden deze delen uitgesloten als de U-waarde van het onderdeel kleiner is dan de opgegeven grenswaarde. Met de grenswaarde van het oppervlak, worden onderdelen uitgesloten die een oppervlakte hebben dat kleiner is dan de ingevoerde grenswaarde.

Met de standaard waarde nul bij de grens Rc-waarde wordt er slim gekeken of de maatregel zorgt voor een verbetering. Is de Rc waarde van de maatregel lager dan de Rc waarde van het onderdeel, dan wordt de maatregel niet toegepast.

3.c Specifiek onderdeel
  • Selecteer het object en desbetreffende rekenzone waar je maatregel voor van toepassing is.

• Klink op de knop geometrie vervangen

• Dan komt het volgende selectie scherm naar voren en kan je de gevel selecteren die aangepast moet worden.

Als je meerdere gevelonderdelen wilt selecteren dan moet je crtl ingedrukt houden met het selecteren, anders selecteer je steeds een nieuw onderdeel

• Klik op ok en nu is in de knop te zien hoeveel onderdelen zijn geselecteerd om te vervangen

3.d Specifieke constructie
  • Klik op de knop [selectie constructie] en het selectie scherm wordt geopend, nu kan je de constructies selecteren die je wenst aan te pakken.

Als je meerdere constructies wilt selecteren dan moet je crtl ingedrukt houden met het selecteren, anders selecteer je steeds een andere constructie

4. Invoer

Onder Invoer wordt de nieuwe situatie ingevuld voor de berekening. Let er op dat bij installaties het volledige scherm ingevuld moet worden. Als er invoervelden ontbreken kan de maatregel niet uitgerekend worden. Wordt bijvoorbeeld alleen de opwekker vervangen in de maatregel en blijft de rest van het systeem behouden, dan dient de rest van de oorspronkelijke invoer van het systeem hierin verder ingevuld te worden.

5. Prijzen en subsidies

Onder Prijzen en subsidies is het mogelijk om de prijs van de maatregel in te voeren. Dit kan per m2, stuk of object.

Bij een prijs per vierkante meter voor isolatiemaatregelen, wordt de totaal prijs berekend aan de hand van het aantal vierkante meters van de geometrie dat aangepast wordt. De prijs per stuk is nuttig voor het plaatstsen van ramen en deuren als hier een vaste prijs voor gehanteerd kan worden. Er wordt dan gekekeen naar het aantal deelvlakken dat vervangen wordt in de maatregel. Is er een offerte bekend voor het uitvoeren van de maatregelen op het object, dan kan de totaal prijs hierin worden ingevoerd.

Het is ook mogelijk om de subsidie in te voeren die voor de maatregel verkregen kan worden. Dit bedrag wordt dan van de berekende totaalprijs afgetrokken.

Voor een inschatting van de prijzen kan er gebruik gemaakt worden van de kostenkentallen op de site digipesis van RVO. Deze website is direct toegankelijk via de knop Website: Kostenkentallen website RVO:

6.Exporteer maatregelen

Via de knop ‘Exporteren’ is het mogelijk om de maatregelen die je in het project gebruikt te exporteren. Deze worden dan opgeslagen in een .xml bestand. Op die manier kan je je eigen set maatregelen opstellen die je in andere projecten vervolgens kan gebruiken door ze daar te importeren met de daarvoor dienende button.

7. Maatregelen set gebruiken bij volgende project

Heb je een eigen set maatregelen gemaakt en opgeslagen in een xml bestand via de vorige stap, dan kan je deze in een ander project hergebruiken door deze te importeren.

Voorwaarden

Invoercondities kunnen sturen op wanneer een maatregel wel of niet wordt toepgast. Hiermee is het mogelijk om aan te sturen of wel of niet wenselijk is wanneer een maatregel wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld bij het niet toepassen van de maatregel als dit de energieprestatie verslechtert. De verschillende manieren van "wanneer vervangen" hebben elk hun eigen toepassingen die hieronder worden toegelicht.

Altijd vervangen

‘Altijd vervangen’ is precies wat het doet: overal wordt de maatregel toegepast. Er wordt niet gekeken naar de huidige presentatie van de te vervangen onderdelen, ook als de maatregel niet zorgt voor een verbetering. De maatregel moet wel kunnen worden toegepast, als een object geen dak heeft, zoals bij bijvoorbeeld een tussenverdieping woning in een appartementencomplex, zal de maatregel “dak Isoleren” geen effect hebben.

Altijd vervangen is een geschikte methode voor gepland onderhoud waar bouwelementen vervangen dienen te worden, omdat het einde van de levensduur van die onderdelen nadert.

Op basis van invoer condities

De invoer op basis van invoercondities geeft de adviseurs controle over wat wel en niet wordt aangepakt. Redenen voor het gebruik van deze methode kunnen zijn:

1. Marginale verbeteringen of zelfs verslechteringen moeten niet worden doorgevoerd
  2. Niet in elke situatie is de maatregel noodzakelijk (bv. zonwering op de noordgevel)
  3. Alleen specefieke constructies of geometriedelen worden aangepakt of moeten juist worden behouden (bijvoorbeeld monumentale gebouwdelen)

Met de invoer condities moet je opletten dat er niet twee maatregelen zijn die overlappende condities hebben. Anders wordt de maatregel twee keer in de kosten doorgevoerd, maar wordt maar één van de twee maatregelen berekend in het resultaat.

Flowcharts

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wanneer maatregel wel of niet wordt toegepast. Om je een beetje te helpen hebben we hieronder flowcharts voor de verschillende maatregelen toegevoegd. Per type maatregel kan er wat variatie in zitten, maar dit is de standaard flowchart voor alle maatregelen op basis van de invoer condities (oranje gekleurd). Volg de stappen van de gewenste maatregelen, een oranje vlak refereert terug naar de basis flowchart van invoercondities.

In de meeste gevallen is deze methode het meeste geschikt voor het toevoegen van maatregel op object, complex en voorraad niveau.

* en ** Volgorde opwekkers

*Opwekker Van slecht naar goed: In basis is dit een compleet toestel. De opwekker kan echter ook een ander type zijn. Namelijk een indirect verwarmd vat, of type installatie kan externe warmtelevering zijn. In deze gevallen staat er tussen haakjes (indirect of type installatie) erachter.

Voor het gedrag in de applicatie is het van belang dat naar de relevante opwekker wordt gekeken, ook als dit een ander type is.

1. Keukengeiser
  2. Onbekende gasketel (indirect)
  3. Gasboiler
  4. Gasgestookt warmwatertoestel
  5. Gasgestookt combitoestel
  6. CR (indirect)
  7. VR (indirect)
  8. HR100/HR104 (indirect)
  9. HR107 (indirect)
  10. (micro) WKK
  11. WKK (indirect)
  12. Gasgestookte warmtepomp (indirect)
  13. Vast biobrandstoftoestel
  14. Vaste biomassa (indirect)
  15. Elektrische boiler
  16. Heet of kokend waterkraan
  17. Elektrische doorstromer
  18. Elektrische warmtepomp
  19. Elektrische warmtepomp (indirect)
  20. Boosterwarmtepomp
  21. Warmtelevering derden (indirect)
  22. Externe warmtelevering via een afleverset individueel (type installatie)
  23. Externe warmtelevering via een afleverset gemeenschappelijk (type installatie)

**Opwekker Van slecht naar goed:

1. Geen koeling (geen opwekker)
  2. Absorptiekoeling
  3. Compressiekoeling
  4. Passieve of vrije koeling
  5. Koud levering derden

Specifiek geometrie/ zonne-energie

Soms zijn de invoer condities niet toereikend omdat je bijvoorbeeld op voorwaarden wilt filteren die niet van belang zijn voor de energieprestatie berekening. In dat geval kan je gebruik maken van specifieke geometrie/ verlichting/ Zonne-energie.

Je gebruikt deze methode als je specifiek wilt aangeven  waar een maatregel moet worden toegepast (of juist waar niet). Bijvoorbeeld als er zowel oudbouw als nieuwbouw aanwezig is, maar ook als je met een monument te maken hebt.

Met specifieke onderdelen kan je maar één object aanpakken per maatregel. Voor een complex is de onderstaande methode van toepassing.

Specifiek constructie

In plaats van het selecteren van een specifiek bouwdeel is het ook mogelijk om bij isolatiemaatregelen een specifieke constructie te selecteren. Op deze manier kan je verschillende onderdelen en ook bij verschillende objecten een constructie vervangen door een nieuwe invoer.

Deze methode is bijvoorbeeld van toepassing voor gevelrenovatie van gehele complexen waar je specifiek bepaalde onderdelen wilt vervangen. De invoer werkt hetzelfde als de bovenstaande methode. Wederom als je wilt dat bepaalde constructies  wel of niet worden aangepakt kan dat aangegeven worden in het selectiescherm.

Prijzen en Subsidies

Voor de berekening van de totale kosten van de maatregelen en varianten moet er een prijs opgegeven worden bij de maatregel. Voor een eerste inschatting van de prijzen kan er gebruik gemaakt worden van de kostenkentallen die beschikbaar gesteld zijn door RVO. Deze prijzen worden periodiek geüpdatet en zijn te vinden via de volgende link: Kostenkentallen | RVO (digipesis.com).

Voor een overzicht van subsidies kan deze site van RVO geraadpleegd worden

Utiliteit

Video utiliteit