blabla
Invoercondities kunnen sturen op wanneer een maatregel wel of niet wordt toepgast. Hiermee is het mogelijk om aan te sturen of wel of niet wenselijk is wanneer een maatregel wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld bij het niet toepassen van de maatregel als dit de energieprestatie verslechtert. De verschillende manieren van "wanneer vervangen" hebben elk hun eigen toepassingen die hieronder worden toegelicht.
‘Altijd vervangen’ is precies wat het doet: overal wordt de maatregel toegepast. Er wordt niet gekeken naar de huidige presentatie van de te vervangen onderdelen, ook als de maatregel niet zorgt voor een verbetering. De maatregel moet wel kunnen worden toegepast, als een object geen dak heeft, zoals bij bijvoorbeeld een tussenverdieping woning in een appartementencomplex, zal de maatregel “dak Isoleren” geen effect hebben.
Altijd vervangen is een geschikte methode voor gepland onderhoud waar bouwelementen vervangen dienen te worden, omdat het einde van de levensduur van die onderdelen nadert.
De invoer op basis van invoercondities geeft de adviseurs controle over wat wel en niet wordt aangepakt. Redenen voor het gebruik van deze methode kunnen zijn:
Met de invoer condities moet je opletten dat er niet twee maatregelen zijn die overlappende condities hebben. Anders wordt de maatregel twee keer in de kosten doorgevoerd, maar wordt maar één van de twee maatregelen berekend in het resultaat.
Het kan soms lastig zijn om te bepalen wanneer maatregel wel of niet wordt toegepast. Om je een beetje te helpen hebben we hieronder flowcharts voor de verschillende maatregelen toegevoegd. Per type maatregel kan er wat variatie in zitten, maar dit is de standaard flowchart voor alle maatregelen op basis van de invoer condities (oranje gekleurd). Volg de stappen van de gewenste maatregelen, een oranje vlak refereert terug naar de basis flowchart van invoercondities.
In de meeste gevallen is deze methode het meeste geschikt voor het toevoegen van maatregel op object, complex en voorraad niveau.
Soms zijn de invoer condities niet toereikend omdat je bijvoorbeeld op voorwaarden wilt filteren die niet van belang zijn voor de energieprestatie berekening. In dat geval kan je gebruik maken van specifieke geometrie/ verlichting/ Zonne-energie.
Je gebruikt deze methode als je specifiek wilt aangeven waar een maatregel moet worden toegepast (of juist waar niet). Bijvoorbeeld als er zowel oudbouw als nieuwbouw aanwezig is, maar ook als je met een monument te maken hebt.
Met specifieke onderdelen kan je maar één object aanpakken per maatregel. Voor een complex is de onderstaande methode van toepassing.
In plaats van het selecteren van een specifiek bouwdeel is het ook mogelijk om bij isolatiemaatregelen een specifieke constructie te selecteren. Op deze manier kan je verschillende onderdelen en ook bij verschillende objecten een constructie vervangen door een nieuwe invoer.
Deze methode is bijvoorbeeld van toepassing voor gevelrenovatie van gehele complexen waar je specifiek bepaalde onderdelen wilt vervangen. De invoer werkt hetzelfde als de bovenstaande methode. Wederom als je wilt dat bepaalde constructies wel of niet worden aangepakt kan dat aangegeven worden in het selectiescherm.
Voor de berekening van de totale kosten van de maatregelen en varianten moet er een prijs opgegeven worden bij de maatregel. Voor een eerste inschatting van de prijzen kan er gebruik gemaakt worden van de kostenkentallen die beschikbaar gesteld zijn door RVO. Deze prijzen worden periodiek geüpdatet en zijn te vinden via de volgende link: Kostenkentallen | RVO (digipesis.com).
Voor een overzicht van subsidies kan deze site van RVO geraadpleegd worden