Kwaliteitsverklaring warmtepomp op ventilatieretourlucht

Gebruik van kwaliteitsverklaringen voor warmtepompen op ventilatieretourlucht.

De kwaliteitsverklaringen voor een warmtepomp op ventilatieretourlucht zijn vrij complex. Dit komt omdat de warmte die deze warmtepomp kan geven niet alleen afhankelijk is van de warmtebehoefte van de woning, maar ook nog eens van het ventilatiedebiet dat wordt gebruikt. Sinds versie 8.10 is het mogelijk om deze kwaliteitsverklaringen te gebruiken in de berekening, maar hoe vul je deze goed in? Dit beschrijven we in het onderstaande stappenplan voor tapwater en verwarming.

Tapwater

Voor tapwater worden er drie soorten verklaringen ondersteund:

  1. Eigen opgave: Het rendement en evt. hernieuwbare energie overnemen van de kwaliteitsverklaring (vanuit de overgangsregeling NEN7120).
  2. Meetgegevens EN 16147: De gegevens horende bij twee tappatronen, aangeduid met S, M, L, Xl, etc., worden ingevuld.
  3. Meetgegevens NEN7210 (tappatronen): De gegevens horende bij de twee tappatronen, aangeduid met klasse 1,2,3,4 worden ingevuld (ook volgens de overgangsregeling voor NEN 7120 verklaringen).

Als er gebruik gemaakt wordt van een kwaliteitsverklaring met tappatronen, dan is het belangrijk dat het warmtapwaterbehoefte van de rekenzone binnen het warmteverbruik van de respectievelijke opgegeven tappatronen valt. Als het warmtapwaterbehoefte groter of kleiner is, zal het programma een foutmelding  geven. De kwaliteitsverklaring kan dan niet gebruikt worden.

Bij een combiwarmtepomp, die zowel zorgt voor het warm tapwater als voor verwarming, moet bij het gebruik van een kwaliteitsverklaring bij tapwater ook een kwaliteitsverklaring bij verwarming worden ingevoerd.

Verwarming

Het gebruik van de kwaliteitsverklaring voor verwarming bestaat uit een aantal stappen.

  1. Rekenen zonder kwaliteitsverklaring. Om de juiste gegevens te weten voor de interpolatie, is het belangrijk dat het object doorrekend. Dit kan door eerst voor zowel tapwater als verwarming de kwaliteitsverklaring van de opwekker uit te zetten, of door eerst fictieve waarden in te voeren. Mochten er in het object verder nog invoergegevens ontbreken, dan is het van belang deze eerst goed te zetten, zodat de juiste warmtebehoeftes worden getoond. Het is aan te raden eerst te rekenen als modulerende warmtepomp. Indien dit niet het geval is kan dit in een latere stap terug uitgezet worden (zie kopje vermogen afhankelijk van buitentemperatuur).
  2. Als het object goed doorrekend, worden er bij de invoervelden van de kwaliteitsverklaring de volgende onderdelen getoond:

    Legenda:

    1. Het ventilatiedebiet waarmee gerekend wordt. Deze moet gebruikt worden voor de interpolatie op ventilatiedebiet
    2. Of er al dan niet gerekend wordt met overventilatie
    3. Gebruiksoppervlakte rekenzone
    4. Bruto warmtebehoefte per installatie. Dit is het warmtebehoefte waarop geïnterpoleerd moet worden.
    5. Energiegebruik van het object. Hieruit kan worden afgeleid of het een woning betreft met een laag of hoog energieverbruik (QH;nod / Ag > < 41.67 kWh/m2).
  3. Interpoleer de waarden voor het Rendement, Energiefractie en Duurzaam BENG-3: De interpolatie moet drie keer gedaan worden. De kwaliteitsverklaring heeft tabellen voor verschillende energiegebruiken van de woning en verschillende ventilatiedebieten. De eerste interpolatie is het bepalen van de in te vullen waarden horende bij de berekende warmtebehoefte in de software (4). Deze interpolatie moet worden gedaan met de waarden uit de tabellen voor het debiet onder en boven het debiet weergegeven bij (1). In dit voorbeeld is dat dus met de waarde uit de tabel bij 40 l/s en bij 50 l/s. De derde interpolatie is vervolgens de interpolatie van de verkregen waarden naar het debiet weergegeven bij (1).
    Als het door de fabrikant opgegeven minimaal benodigd debiet hoger is, dan wat er door de NTA 8800 berekend wordt (1), dan gebruik je voor interpoleren het minimaal benodigd debiet.
  4. In de oude NEN7120 kwaliteitsverklaringen is vaak geen duurzaam BENG-3 waarde gegeven. In dat geval mag deze 0 gelaten worden. Er wordt dan, net als in de forfaitaire berekening, geen hernieuwbare energie in rekening gebracht.
  5. Als laatste moet het nodige ventilatiedebiet worden opgegeven. Deze is terug te vinden op de kwaliteitsverklaring.

Vermogen afhankelijk van buitentemperatuur

Indien het rendement van de warmtepomp afhankelijk is van de buitentemperatuur, moet het vinkje ‘ Modulerende warmtepomp’ worden uitgezet. Er komt dan een nieuw invoerveld tevoorschijn om de vermogens per graden buitentemperatuur in te voeren.

Ook deze waarden moeten worden geïnterpoleerd naar het ventilatiedebiet van de warmtepomp (1). Dit is enkel van toepassing indien er wordt gerekend met overventilatie (2).

(Klik om de details te bekijken.)

Interpoleren

Download de Excel file als hulp bij interpoleren van kwaliteitsverklaring bij verwarming. De ingevulde waarden zijn specifiek bij een casus.

  1. Interpoleer tussen 5.556 en 11.111 kWh/jaar bij 30 dm3/s.
  2. Interpoleer tussen 5.556 en 11.111 kWh/jaar bij 40 dm3/s.
  3. Tot slot interpoleer je de resultaten tussen 30 en 40 dm3/s.

Vul de warmtebehoefte in vanuit jouw project of maatregel.

Neem de maximale waarde van het berekende ventilatiedebiet over uit de software, of van het minimale benodigd debiet van de fabrikant.

Vul de warmtebehoeftes in die net onder en net boven de berekende warmtebehoefte liggen (als deze anders zijn dan 5556 resp. 11111 kWh/jaar).

Vul bijhorende rendement, fractie, hulpenergie en evt. BENG 3 over uit de tabel met debiet onder de te interpoleren waarde.

NB! Let op dat je de juiste tabel gebruikt voor woningen met een laag energiegebruik (QH;nd / Ag;tot ≤ 41,67 kWh/m2) of met een hoog energiegebruik (QH;nd / Ag;tot > 41,67 kWh/m2).

Vul de bijhorende rendement, fractie, hulpenergie en evt. BENG 3 over uit de tabel met debiet boven de te interpoleren waarde.

NB! Als het een niet-modulerende warmtepomp is (aan-uit regeling) en er is overventilatie nodig, dan moet ook de verwarmingsvermogens bij de betreffende cv-ontwerptemperatuur tussen de verschillende debieten geïnterpoleerd worden.

Hulp nodig?

Heb je bij een van deze stappen hulp nodig. Neem contact op met een van onze medewerkers van Service & Support. We helpen je hierbij graag verder. Desgewenst kun je je epa-bestand alvast naar ons opsturen via epa@vabi.nl, dan kunnen we concreet op jouw project in gaan.